Hamarosan reális opció lesz a végtagok visszanövesztése?
Noha egyelőre még a sci-fi kategóriába sorolnánk az amputált emberi végtagok visszanövesztését, elképzelhető, hogy néhány éven belül reális opcióvá válik ez is.

Az ember nem képes arra, hogy elvesztett végtagjait visszanövessze, számos faj számára ez azonban egyáltalán nem jelent gondot. Ezek között szerepelnek a tüskésbőrűek, mint például a tengeri csillag és a tengeri uborka; a kétéltűek, beleértve a axolotlt és a gőtét, illetve egyes halfajokat.


Noha ezek az élőlények az embertől igen távol állnak genetikai értelemben, közös gyökereink azért vannak, egyes genetikai információkat mindannyian hordozunk. Emellett az embernek ma is vannak bizonyos regenerációs képességei: igaz, ez csak az ujjbegyre és a sebgyógyulásra érvényes, ugyanakkor hasonló mechanizmus rejtőzik a végtagok visszanövesztése mögött.


A PLOS One című szaklapban publikált anyag komplex genetikai és számítógépes technikák segítségével vizsgálta a regenerációs képességet három faj esetében is. Ezek között szerepel az axolotl mellső lába, a zebrahal farokuszonya, a rayremella-hal mellúszói. A szakemberek azt a genetikai jellemzőt keresték, amely a folyamatért felelős.


„Nem számítottunk arra, hogy a génexpresszió jelentősen eltér majd a három faj esetében, az azonban óriási meglepetés, hogy ezek konzisztensen ugyanazok” – mondja a kutatást vezető Benjamin L. King.

Mindez azt sejteti, hogy idővel a tudomány eljuthat arra a pontra, amikor az ember esetében is aktiválható ez a mechanizmus, így a végtagok visszavesztése reális opcióvá válik.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 15 16:00:00/