Három napon át tartó kialvatlanságon már a kávé sem segít
Egy friss vizsgálat kimutatta, hogy miután valaki három éjszakán át csupán öt órákat alszik, már a kávé sem segít, és sem a figyelemre, sem a teljesítményre nincs pozitív hatással a koffein.  

A kísérlet során 48 egészséges felnőttet kísértek figyelemmel a kutatók, akiknél összesen öt napon át éjszakánkénti öt órára csökkentették az alvásmennyiséget. Az alanyok vagy napi kétszer 200 mg koffeint, vagy ugyanennyi placebót kaptak, majd az ébrenléti időszakuk alatt óránként elvégeztek rajtuk egy tesztet, mellyel az éberségüket és a koncentrációs képességüket mérték.


Amint arról a kutatást vezető Tracy Jill Doty, a Walter Reed Army Kutató Intézet munkatársa beszámolt, két napig még jelentőst javulást okozott a koffein a pszichomotoros éberségi teszten a placebóhoz képest, ám a harmadikon már nem.


A vizsgálat részleteiről a Sleep című lapban olvashatnak az érdeklődők, a szakemberek pedig a Denverben megrendezett SLEEP 2016 elnevezésű konferencián is beszámoltak az ott résztvevőknek a megfigyeléseikről.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 ÁPR 05 10:00:00/