Hasfájás állhat a csecsemők sírása mögött?
A szülőknek gyakran nehéz felismerni, hogy pontosan mi áll a csecsemők sírása mögött, főleg, ha hosszú időn át sír már a baba és sem a nyugtatgatás, sem az étel, anyatej nem segít. 

A szülőknek gyakran nehéz felismerni, hogy pontosan mi áll a csecsemők sírása mögött, főleg, ha hosszú időn át sír már a baba és sem a nyugtatgatás, sem az étel, anyatej nem segít. A kólika kifejezést olyan csecsemő esetében használjuk, aki jól táplált, egészséges és látszólag minden ok nélkül sír.


Ilyenkor a csecsemő hasa tapintásra kemény, puffadt lehet és több órán, napon vagy akár héten át is szüntelenül sírhat.


A sírás mögött állhat fertőzés, de lehet, hogy hasfájós a kicsi, minden esetben fontos, hogy egyeztessünk a gyermekorvossal. A diagnózis felállításakor sokat segíthet, ha felírjuk, hogy melyik napszakban, mennyi ideig sír a baba, milyen a sírása, mi az ami, megnyugtatja, mit eszik és milyen gyakran és milyen a széklete?


A hasfájás jelentkezhet tápszeres babáknál, de anyatejjel táplált csecsemőknél is. Ilyenkor vagy a tápszer cseréjével, hipoallergén készítmény adásával, vagy a szoptató anya tej, tojás, olajosmag mentes diétájával tudjuk megszüntetni a panaszokat. Életkornak megfelelő probiotikum adásával is segíthetjük az egészséges bélflóra kialakulását ezzel csökkentve a fokozott gázképződést, az emésztés megkönnyítését pedig a tejcukor bontását elősegítő laktáz enzim alkalmazásától várhatjuk.


A legtöbb hasfájós csecsemő esetében szerencsére bebizonyosodik, hogy a sírások hátterében nincs szervi elváltozás, vagy egyéb betegség, ilyenkor az idő múlása segít, hiszen az életkor előrehaladásával, rendszerint 3 hónapos kor után a kólika magától elmúlik.



Forrás: www.egeszsegmagazin.hu - Foto: Pixabay
2016 MÁR 07 17:12:28/