Havi injekcióval megelőzhető a HIV-fertőzés?
Szakértők arról számoltak be, hogy egy újonnan kifejlesztett injekció akár két hétig is védelmet nyújthat a HIV vírus fertőzése ellen. Az injekció felválthatja a megelőzésre szolgáló, jelenleg naponta kétszer alkalmazott tablettákat.

A preexpozíciós profilaxis (PrEP) gyógyszerek a fertőzés megelőzésére ajánlottak a magas kockázatnak kitett csoportok esetében. Ezek a gyógyszerek azoknak segíthetnek a megelőzésben, akik még nem HIV-fertőzöttek, de a fertőződés jelentős kockázatának vannak kitéve.


Világszerte a hüvelyi átvitel felelős az új HIV-fertőzések többségéért. A PrEP megoldások különböző formái, például a hüvelyi gélek és gyűrűk, amelyeket kifejezetten arra terveznek, hogy így előzzék meg az átvitelt, egyelőre nem bizonyulnak elég hatékonynak. A szakértők ezt a főleg a nők gyenge terápiás hűségével magyarázzák.


A terápiás hűség akadályainak legyőzése, valamint a HIV vírus hüvelyi átvitelének megelőzése érdekében az Észak-Karolinai Egyetem orvosi karának kutatói a Merck munkatársaival karöltve új kezelések kifejlesztésén dolgoztak. Felfedezték, hogy a raltegravir nevű HIV gyógyszer egy hosszú hatású változata a kísérleti állatokban beválik. Két héttel azután, hogy az állatok egyetlen raltegravir injekciót kaptak, a szervezetükben a gyógyszer ugyanolyan magas szintjét mutatták ki, mint azokban az emberekben, akik naponta kétszer szednek szájon át alkalmazható PrEP tablettákat.


Dr. Marina Kovarova, a Journal of Antimicrobial Chemotherapy című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a raltegravir egy jól tolerálható gyógyszer, amelyet már hosszú ideje alkalmaznak a HIV-fertőzés kezelésében. Azáltal, hogy formáját orális tablettáról szubkután injekcióra változtatták, a gyógyszer hosszú hatású felszabadulását sikerült elérni, ami felhasználható a preexpozíciós profilaxisra. Az eredmények azt mutatták, hogy a hosszú hatású gyógyszerformula egyetlen injekciója a vírusterhelés jelentős csökkenését eredményezte.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 14 09:16:42/