Hiába étkezünk egészségesen, ha stresszes az életünk
Egy friss kutatás szerint a stressz alááshatja az egészséges ételek adta jótékony hatásokat, vagyis hiába fogyasztunk el ún. telítetlen zsírokban gazdag, ízletes reggelit, ha előző nap számos konfliktussal és nehézséggel kellett megküzdenünk.

Amint azt a kutatást vezető Janice Kiecolt-Glaser, az Ohio Állami Egyetem munkatársa kifejtette, a stressz hatására a vizsgált alanyok egészségi állapota ugyanolyan képet mutatott, mintha telített zsírokkal teli étrendet fogyasztottak volna el. Korábbi kutatások már felhívták rá a figyelmet, hogy a telített (szaturált) zsírok gyulladást okoznak a szervezetben, amely többek között szívbetegséget, ízületi gyulladást, kettestípusú cukorbetegséget vagy csontritkulást is előidézhet.

A szaturált zsírok főleg az állati eredetű élelmiszerekben fordulnak elő, például a húsokban, tejtermékekben. Ugyanakkor a mediterrán étrend szaturálatlan zsírokban gazdag, melyek hozzájárulnak a szívünk egészségéhez. A szaturálatlan zsírok főleg a növényekben találhatóak meg.


Úgy tűnik azonban, hogy a stressz hatására a szervezet máshogy dolgozza fel az élelmiszereket, az anyagcserek lelassul, az inzulinszint pedig megemelkedik. Hogy ezt a folyamatot pontosabban feltérképezzék, Kiecolt-Glaser és munkatársai 58 egészséges nőt kísértek figyelemmel, akiknek két egymás utáni napon egy-egy hasonló, de egy lényeges szempontból mégis eltérő reggelit kellett elfogyasztaniuk. Mindkét féle reggeli 930 kalóriát és 60 gramm zsírt tartalmazott, ami egy Big Mac-nek és egy közepes sült krumplinak felel meg, egy fontos különbség azonban volt közöttük: az egyik reggeli főleg szaturált zsírokat tartalmazott, míg a másik monoszaturálatlan napraforgó olajat.


Az átlagosan 53 éves alanyokat arra is megkérték, hogy számoljanak be olyan eseményekről, amelyek előző nap stresszt okoztak a számukra. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak, akik előző nap semmilyen stresszt nem tapasztaltak, jobbak voltak a vérteszt-eredményeik, ha a monoszaturálatlan zsírt tartalmazó reggelit fogyasztották el, mintha a másikat, ám, akiket előző nap valamilyen stressz ért, azok már nem profitáltak az egészségesebb étrendből, úgy tűnt, hogy esetükben a stressz kiölte az étrend jótékony hatását.


A Molecular Psychiatry című lapban közzétett kutatás végső tanulságaként azt fogalmazták meg a szakemberek, hogy az egészségünk megőrzése érdekében nem elegendő a megfelelő étrend fogyasztása, de mellé ugyanolyan fontos az is, hogy az életünkben előforduló stresszes helyzeteket kezelni tudjuk, hogy azok ne fejthessék ki ártó hatásukat. Jó, ha van egy barát vagy családtag, akinek kibeszélhetjük a gondjainkat, emellett aludjunk eleget, ne hajszoljuk túl magunkat, mozogjunk, ha kell, végezzünk relaxációs gyakorlatokat, illetve jógázzunk.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 SZE 27 09:00:00/