Hogyan dolgozható le több zsír edzés során?
Edzés során a zsír és a szénhidrátok oxidációja attól függ, hogy mennyi ideig tart és mennyire intenzív a fizikai aktivitás. Egy alkaloid, a p-szinefrin hatásának tanulmányozása során a szakemberek lerántották a leplet a csodadiétákról: lehetetlen egy hónap alatt egy kiló zsírnál többet elégetni, bármit is teszünk.

A British Journal of Clinical Pharmacology című szaklapban a kutató a p-szinefrin hatását vizsgálták a zsírégetésben, méghozzá edzés során és nyugalomban egyaránt. Ez az alkaloid – alacsony koncentrátumban ugyan, de – megtalálható a természetben: a citrusos gyümölcsökben, például a narancsban, a mandarinban és a grapefrútban.


„Egyelőre rendkívül kevés tudományosan értékelhető információ áll a rendelkezésünkre ennek az összetevőnek az anyagcserére gyakorolt hatásáról, ahogyan azt se tudjuk, hogy a nagy koncentrátum fogyasztásának milyen mellékhatásai lehetnek” – mondja a kutatást vezető Juan Del Coso, a Camilo José Cela Egyetem munkatársa.


A p-szinefrin az idegrendszert stimuláló efedrinhez rendkívül hasonló módon működik, és igen népszerű étrendkiegészítőnek számít a diétás termékek körében. A szakembereket ezért most az érdekelte, hogy milyen hatással van egy kilóra eső 3 mg p-szinefrin az anyagcserére, illetve a zsír és szénhidrát oxidációjára edzéskor és nyugalmi állapotban.


A placebo-kontrollált kísérlet során 18 résztvevőt vizsgáltak két helyzetben, p-szinefrint fogyasztása (3 mg/kg) és placebo bevétele után. Kiderült, hogy a p-szinefrin valóban hat, alacsony és mérsékelt intenzitású mozgásnál valóba segít gyorsabban égetni a zsírt és a szénhidrátot.

Nem várhatunk ugyanakkor csodát: a mozgás és étrendváltozás segítségével heti 200-300 grammot adhatunk le, ami havi egy kilót jelent. A cél tehát a következő: havi egy kiló fogyás, ez a fogyás azonban zsír legyen, ne izom – ebben segíthet a p-szinefrin.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 29 09:00:00/