Hogyan kezelhető a repüléstől való félelem? - 3/1
A legutóbbi légi katasztrófák nem segítenek a franciák azon 20%-án, akik félnek a repüléstől. Hogyan lehet szembenézni ezzel az irracionális félelemmel, amely megkeseríti az életét?

Amikor a repüléstől való félelmet más szorongások is növelnek

Becslések szerint a lakosság 20-30%-a fél a repüléstől. Ennek az irracionális félelemnek több eredője van.

Philippe Goeury, az Air France stressz oldó képzési központjának pszichológusa, 11 000 óra repülési tapasztalattal bíró vezető légiutas kísérő, megmagyarázza, hogy mi rejlik e mögött a titokzatos és kezelhetetlen félelem mögött.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a félelem nem csak technikai szempontok miatt merül fel. A repüléstől való félelem gyakran árulkodó jel egyéb stressz kezelési problémákra, szorongásra”, mondja a pszichológus. „Majdnem minden második embernek problémája van a bezártsággal, és körülbelül 40%-uk jelöli be, hogy „fél, hogy félni fog", tette hozzá. Így „legtöbbször a félelmek mind technikaiak és pszichológiaiak.

Az emberek tudják, hogy ez a legbiztonságosabb közlekedési eszköz a világon, de vannak más problémák, mint például a tériszony vagy a klausztrofóbia, amelyek fenntartják a félelmet”.

A pszichológus szerint egyre inkább figyelembe kell venni a pszichológiai aspektust a pusztán technikai szempont mellett. „A repülőgép gyakran fizet a stresszes és túlterhelt életünk miatt,” aggóik a szakember. „Ha elvesztette azt a jó szokását, hogy megpihen, hogy nem csinál semmit, relaxál ezenkívül még az önbizalmán is sok a csorba, a gépen a félelmei előtérbe kerülnek”, figyelmeztet Philippe Goeury. Vannak, akikre mély benyomást tesz egy-egy híradóban látott baleset vagy árvíz, mások egy különösen turbulens repülés emlékét őrzik. Előfordul, hogy a repülőgép minden látható ok nélkül egy múltbéli traumatikus eseménnyel hoznak kapcsolatba, mint például baleset vagy egy nehéz időszak (munkanélküliség, válás).

A statisztika és a műszaki szempontok nem mindig elegendők, hogy megoldja ezt az irracionális félelmet. Ha valaki nem találja önmagát, és más tényezők táplálják ezt a félelmet, a pszichológiai kezelés nagy segítség lehet.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: www.topsante.com - Fotó: Burlington_rc (Flickr.com)
2015 MÁJ 04 00:33:43/