Hogyan segít a brokkoli a rák elleni harcban?
A zöldségben található vegyület megállítja a vastagbél- és a prosztatadaganat növekedését, és növeli a rák elleni kezelések hatékonyságát.
A kutatók újabb érvvel álltak elő, ami azt bizonyítja, hogy a brokkolit is érdemes bevenni az ajánlott napi öt adag zöldség- és gyümölcs közé. Kimutatták, hogy a zöldségben fellelhető egyik vegyület nemcsak a rák megelőzésében, hanem a daganat kezelésében is segíthet. A szulforafán, amely más keresztesvirágúakban, például a káposztában, a fodros kelben és a kelbimbóban is megtalálható, az eredmények szerint gátolja a vastagbél- és a prosztatadaganatos sejtek fejlődését.

A rákellenes vegyület legnagyobb koncentrációban a zsenge, fiatal brokkoliban fordul elő, valamint a brokkoli kivonat nevű táplálékkiegészítőben. A Texas A&M Health Science Center kutatóközpont munkatársai úgy vélik, hogy a táplálékkiegészítő felhasználható a vastagbéldaganatok megelőzésére, sőt kezelésére is. A kivonat azonban a szakértők szerint nem helyettesítheti a hagyományos kemoterápiát vagy sugárkezelést, csupán a rákellenes gyógyszerek hatékonyságának fokozására használható fel, illetve arra, hogy eleve megelőzzék a betegség kialakulását.

Dr. Praveen Rajendran, a Clinical Epigenetics című szakfolyóiratban közzétett tanulmány társszerzője elmondta, hogy a vizsgált táplálékkiegészítő a hét napos alkalmazás során nem járt semmilyen súlyos mellékhatással, tehát általánosságban biztonságosnak minősíthető.

Egy másik klinikai vizsgálat során 28 ötven éven felüli önkéntes esetében vizsgálták a keresztesvirágúak fogyasztásának szokásait. A résztvevők mindegyike alávetette magát rutin kolonoszkópiás vizsgálatnak. A vastagbél biopszia eredményei azt mutatták, hogy azokban a személyekben, akik több keresztesvirágú zöldséget fogyasztottak, magasabb volt a daganatokat elnyomó p16 gén kifejeződésének szintje. Ugyanez a hatás volt megfigyelhető azokban is, akik nem fogyasztottak ilyen zöldségeket minden nap, bár egyetlen adag szulforafán jellemzően kevesebb mint 24 óra alatt kiürül a szervezetből.

A kutatók tehát azt állapították meg, hogy a szulforafán tartalmú zöldségek fogyasztása úgy változtathatja meg az emberek génjeit, hogy a szervezet hatékonyabban meg tudja akadályozni a daganatok növekedését. A szakértők ugyanakkor azt is hozzátették, hogy egyelőre nem javasolják mindenkinek a brokkoli kivonat szedését. Dr. Rajendran szerint továbbra is meg kell fogadnunk a táplálkozási szakértők tanácsát, és a kivonat helyett magát a zöldséget érdemes fogyasztani.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 14 10:00:00/