Budapest, 2018. november 27., kedd (MTI) - Nincs nemesebb, felemelőbb és nagyobb segítséget jelentő gesztus a véradásnál - mondta az egészségügyi államtitkár a véradók napján, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat központi ünnepségén, kedden Budapesten.

Horváth Ildikó hozzátette: a véradó "kicsit az életét is odaadja", ismeretlen embertársára áldozza idejét, figyelmét. Hozzátette: komoly munka árán lehet elérni, hogy a fiatalok is megértsék, megtanulják, milyen felemelő a véradáson keresztül is segíteni. Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, milyen nagy szociális örökség a véradás, milyen fontos összetartó ereje a közösségnek. 
    Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke arról beszélt, hogy a véradók napján azokat ünnepeljük, akik úgy döntenek, önként részt vesznek mások segítésében, és azokat is, akik szervezik ezeket a véradásokat. Azt mondta, sokan nem gondolnak arra, hogy nem csak akut helyzetekben fontos a vér, de például a daganatos betegek kezelésében, így a gyermekkori akut leukémia kezelésében is. 
    A vöröskereszt elnöke hozzátette: ő is vércserének köszönheti életét, ezt személyesen is köszöni a véradóknak és a szervezőknek. 
    Fábián Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a véradás nagyszerűsége az önzetlenségben és szolidaritásban rejlik. A véradás az együttérzés egyik legszebb megnyilvánulása, aki a vérét adja, saját magát adja, köszönetet és hálát nem várva - emelte ki. Hozzátette: a Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradás szervezésében. 
    Elmondta azt is, ahhoz, hogy Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz évente 500 ezer egység vérre van szükség, ehhez évente mintegy félmillió önkéntes véradó segítségét várják. A helyettes államtitkár kiemelte: a vért nem lehet mesterségesen előállítani, ezért van szükség a véradók önzetlenségére. 
    Az ünnepségen a sokszoros véradókat, a több éve a véradás-szervezésben tevékenykedőket, a véradóbarát munkahelyeket és a véradás ügyének támogatóit díjazták; idén több mint hatvanan kaptak elismerést. 
    A vöröskereszt és az OVSZ felterjesztése alapján tizenkilencen vehették át az Emberi Erőforrások Minisztériumának Pro Vita díját. A kitüntetettek között van olyan, aki már 133-szoros véradó. Kiemelkedő véradásszervezői munkáért 18-an kaptak emlékérmet. A véradóbarát munkahely címet húsz cég, intézmény nyerte el, a véradás ügyét támogatók közül pedig hatot díjaztak. 
    A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27. a véradók napja Magyarországon. 

MTI

2018 NOV 27 14:20:32/