Hozzátáplálás másképp; avagy hogyan csökkenthető az allergiás esetek száma?
Úgy tűnik, a tojás és földimogyoró korai bevezetése csökkentheti az allergia előfordulását.

A Journal of the American Medical Association szeptember 20-i számában megjelent tanulmányban kutatók összegezték 146 korábban elvégzett vizsgálat eredményét. Ezekben mind azt vizsgálták, hogy a csecsemőknél mikor kerültek bevezetésre olyan ételek, melyek gyakran váltanak ki allergiás reakciót, illetve élelmiszer-allergiát és autoimmun betegséget.


Azt találták, hogy az étel bevezetésének időzítése hatással lehet az allergia kockázatára, de nincs hatása az autoimmun betegségek kialakulására. Az ételek korai bevezetése az allergiás esetek számát 1000 főre vonatkoztatva 24-gyel csökkentette a tojás fogyasztása esetén és 18-cal földimogyoró korai adása esetén.


A tojás bevezetése 4 és 6 hónapos kor között, illetve a földimogyoró bevezetése 4 és 11 hónapos kor között csökkentette az allergia rizikóját azokhoz a gyermekekhez képest, akik csak később találkoztak ezekkel az ételekkel. A 6 és 12 hónapos életkor között bevezetett halfogyasztás pedig csökkentette az allergiás rhinitis előfordulását. A glutén tartalmú ételek adásának időzítése nem befolyásolja az autoimmun bélbetegség kialakulásának, a coeliakának előfordulását.

Az utóbbi években tehát jelentősen enyhültek az egyes élelmiszerek bevezetésére vonatkozó javaslatok. A legújabb kutatások szerint tehát nem szükséges feltétlenül késleltetni a lehetséges allergének – tojás, földimogyoró – adását csecsemőkorban.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 03 09:00:00/