Húsz évvel előre tudhatjuk, hogy ki lesz alzheimer-kóros
Már húsz évvel az első tünetek megjelenése előtt kideríthetjük, ki fog nagy valószínűség szerint Alzheimer-kórban szenvedni később. Német tudósok egy egyedülálló laboratóriumi technikát fejlesztettek ki, amelynek segítségével akár meg is előzhető a demencia kialakulása.

A szakemberek állítják, hogy a véráramba kerülő fehérjék elemzésének segítségével megállapítható, hogy a most még csak középkorú páciens jó eséllyel Alzheimer-kórban fog-e szenvedni húsz-harminc évvel később. Mindez már csak azért is hasznos, mert így számos lépést lehet tenni a betegség megelőzésére.


Az új teszt egy immunkémiai analízis, amely infravörös érzékelő segítségével történik. Az érzékelő felszínén olyan különleges antitestek találhatóak, amelyek az Alzheimer-kór biomarkereit vonják ki a vérből vagy a gerincvelői folyadékból, a hát alsó részéből. Az infravörös érzékelő ezután azonosítja, hogy a biomarkerekben kimutathatóak-e patológiás elváltozások, amelyek már 15-20 évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt feltűnhetnek.


A Journal of Analytical Chemistry című szaklapban megjelent kutatás állítólag az esetek 84 százalékában pontos eredményt mutat. A fő probléma az Alzheimer-kórral az, hogy mire az első tünetek megjelennek, az agykárosodás már visszafordíthatatlan, ezért a megelőzés kulcsfontosságú.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 30 12:00:00/