Időseknél javítja az agyi funkciókat az áfonyalé
Az Exeter Egyetem kutatói szerint az áfonyalé koncentrátum idősebb embereknél javítja az agyi funkciókat, és azok a 65-77 év közöttiek, akik naponta fogyasztják ezt a lét, a kognitív teszteken jobb eredményeket érnek el.
Amint arról dr. Joanna Bowtell, az Exeter Egyetem Sport és Egészség Tudományi Tanszékének vezetője beszámolt, az áfonya flavonoidokban gazdag, ami antioxidánst tartalmaz és gyulladásgátló hatással bír. A kor előrehaladtával az ember kognitív funkciói fokozatosan romlanak, ám áfonyalével megállítható ez a folyamat.

A kísérlet során 26 egészséges felnőtt közül 12-en 12 héten át napi 30 ml áfonyalé koncentrátumot fogyasztottak, míg 14-en placebót kaptak, és előbbiek a kísérlet végeztével sokkal jobban teljesítettek a teszteken, mint utóbbiak.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy azoknál az időseknél, akik sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, csökken a demencia kockázata, ami minden bizonnyal szintén a flavonoidoknak köszönhető.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 10 17:00:00/