Időskor: amikor a hallási és látási zavarok tönkretehetik az életét
Az idősebb embereket a látásuk és a hallásuk gyengülése általában elvágja a külvilágtól. Ugyanakkor az aktív társadalmi élet elengedhetetlen ahhoz, hogy jól tartsák magukat.

A hallás és a látás részleges vagy teljes elvesztése gyakran vezet elszigeteltséghez, különösen az időseknél. Ez az eredmény nem meglepő, de a Finn Tudományos Akadémia Gerontológiai Intézetének kutatói be akarták bizonyítani egy tudományos tanulmányon keresztül. A következtetésük: hallás- és látáscsökkenés után az emberek hajlamosak visszahúzódni.

Hogy erre a következtetésre lyukadjanak ki, a kutatók két kutatást elemeztek. Az első kutatásban 848 75 és 90 év közötti hallás és / vagy látássérült egyént vizsgáltak. A második kutatásban, különböző európai országokból, több mint 27000 50 éves vagy idősebb embert tanulmányoztak.


Kapcsolatteremtés

Ezek a vizsgálatok azt mutatják, hogy a hallás- és/vagy látássérültek kevésbé aktív életet élnek, mint mások, mivel gondot okoz zajos helyen beszélgetni, új embereket megismerni, és élvezni a szabadban eltöltött időt.

Azonban mindkét kutatás kiemeli annak fontosságát, hogy az időseknek minden lehetőséget meg kell ragadniuk, hogy aktív társadalmi életet éljenek, hogy másokkal találkozzanak. A kutatók néhány tippel is szolgálnak a közeli hozzátartozóknak: beszéljenek hangosan, artikuláljanak és helyezkedjenek szembe a nagyothalló rokonnal, ezzel is segítve őt a szájról olvasásban. Vannak még orvosi megoldások, mint a szemüveg és a hallás implantátumok.


Forrás: www.topsante.com
2014 AUG 09 13:53:56/