Zágráb, 2019. február 13., szerda (MTI) - Horvátországban 75-re emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma, szakemberek szerint az elkövetkező hetekben alábbhagy a járvány intenzitása, és csökken a megbetegedések száma - közölte az N1 horvát hírcsatorna szerdán.

A horvát közegészségügyi intézet adatai szerint Horvátországban ebben a szezonban 48 080 megbetegedést regisztráltak, és közel háromszorosára nőtt a halálesetek száma a 2017/2018-as szezonhoz képest. A laboratóriumi vizsgálatok mindegyiknél kimutatták az influenzavírus jelenlétét. Az esetek 97 százalékában a vírus A típusát, azon belül is 95 százalékban a H1N1 vírust.
    A halálos áldozatok 60 százalékban idősebb, krónikus betegek, 40 százalékban középkorúak és gyerekek. 
    A jelentés szerint Horvátországban évente 500 halnak meg közvetlenül, és még gyakrabban közvetve az influenzavírustól úgy, hogy eleve valamilyen betegséggel küzdenek és rosszabbodik az állapotuk, továbbá tüdőgyulladás vagy vérmérgezés következtében. Ezeknek csak töredékéről derül ki, hogy összefüggésbe hozhatók az influenzavírussal. 
    A legtöbb megbetegedést idén Zágráb megyében regisztrálták, de rohamosan terjedt a fertőzés az ország keleti felében, Eszék-Baranya megyében, valamint Bród-Szávamante megyében is.
    A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) a 2018/2019-es influenzaszezonra 350 ezer oltóanyagot rendelt, amely három hét alatt elfogyott, így decemberben már nem lehetett hozzájutni a vakcinához.

MTI

2019 FEB 17 07:03:00/