Budapest, 2020. január 13., hétfő (MTI) - Részletes sportkardiológiai szűrővizsgálattal is készülnek a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai a februári Semmelweis Egészségnapra - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

    Azt írták, az egyetem szervezésében indult programsorozat következő állomásán a heti minimum négy órán át intenzív testmozgást végző amatőr sportolók egyebek mellett laborvizsgálaton, EKG-n és szívultrahangon is részt vehetnek, ezt követően szakorvosi konzultáció lesz a helyszínen. A február 8-i rendezvényre a Pető András kar és az egészségügyi közszolgálati kar is készül programokkal.
    A rendszeres sport elengedhetetlen feltétele az egészséges életmódnak, az előzetes kivizsgálás nélkül, mértéktelen mennyiségben végzett testmozgás azonban negatív hatással lehet az emberi szervezetre, különös tekintettel a szívre. A kor előrehaladtával pedig fokozottabban igaz, hogy esetleges szívbetegség vagy társbetegségek ismerete nélkül kifejezetten veszélyes lehet belevágni heti több órás intenzív sporttevékenységbe. Orvosszakértői háttér és megfelelő edzettségi szint hiányában nagyobb lehet a veszélye a sérüléseknek, baleseteknek is - írták.
    A Semmelweis Egészségnapok következő állomásán ezért a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika 150 amatőr sportolónak biztosít lehetőséget díjmentes kardiológiai szűrésre. A szűrővizsgálat a klinika kardiológiai ambulanciáin lesz, a jelentkezés egyik feltétele pedig, hogy az illető sportoló heti minimum négy óra intenzív testmozgást végezzen.
    A részvétel ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött, amelyet a semmelweis.hu/250 oldalon, a Semmelweis Egészség Napok fülre kattintva lehet elvégezni.

MTI

2020 JAN 14 07:07:00/