Ismét problémákat találtak a hatóságok a Theranos laboratóriumában
További, súlyos következményekkel fenyegető problémákat találtak az amerikai egészségügyi hatóságok a Theranos biotechnológiai cégnél.

A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai gazdasági napilap jól értesült forrásokra hivatkozva hétfőn azt írta, hogy az ellenőrök súlyos hiányosságokra bukkantak a Theranos észak-kaliforniai laboratóriumában, és ha azokat nem küszöbölik ki, a vállalatot kizárhatják a 65 évesnél idősebb amerikaiak általános betegbiztosítója, a Medicare programjából. 
    Azt egyelőre nem tudni, hogy az idősek, illetve a szegények egészségügyi ellátását biztosító Medicare és Medicaid programokért felelős kormányzati hatóság (Centers for Medicare and Medicaid Services/CMS) szakemberei milyen problémákat találtak a Szilícium-völgy egyik legsikeresebb start-up cégének tartott Theranos newarki létesítményében a tavalyi ellenőrzés során. A vizsgálat eredményeit azonban hamarosan nyilvánosságra hozzák. 
    A CMS ellenőrei 2013-ban is találtak problémákat a Theranosnál, de azokat gyorsan megoldották. A mostaniak jóval súlyosabbak, és nagy csapást mérhetnek a több mint 9 milliárd dollárra értékelt vállalat hírnevére. 
    Elizabeth Holmes 19 éves korában, 2003-ban alapította meg a Theranost azzal a céllal, hogy kidolgozzák azt a technológiát, amelynek segítségével fájdalom nélkül, a lehető legkisebb mennyiségű vérből - ujjbegyből vett vércseppből - minél gyorsabban el tudják készíteni a legfontosabb adatokat tartalmazó laborleletet. Holmes, akit gyakran hasonlítottak Steve Jobshoz, az Apple vezetőjéhez, azt ígérte, hogy áttörést érnek el a betegségek korai diagnosztizálásában, mivel az általuk kifejlesztett vérvizsgálatok olcsóak, gyorsak és hatékonyak.
    Tavaly októberben azonban a WSJ saját kutatásaira hivatkozva azt írta, hogy a Theranos hiányos és nem korrekt adatokat szolgáltat az ügyfeleknek és a befektetőknek tevékenységéről. Így az Edison névre keresztelt, saját fejlesztésű laboratóriumi készülékkel csak 15-féle vértesztet végeztek el, miközben a reklámban kétszázat emlegettek. A többi mérést hagyományos vérelemző készülékekkel, köztük a Siemens által gyártott géppel készítették el, és egyes mintákat hígítani kellett a megfelelő mennyiség eléréséhez, ami viszont rontotta a mérések pontosságát. Ráadásul az Edison és a hagyományos készülékek által elvégzett vérvizsgálatok eredményei gyakran nem is egyeztek.
    Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) 2015 októberében megtiltotta a Theranosnak az Edison alkalmazását, kivéve a herpeszvírus kimutatását célzó tesztet. A Theranos ezt követően azt ígérte, de mind a mai napig nem tette meg, hogy közzéteszi azokat az adatokat, amelyek igazolják, hogy az Edison készülékek pontosan mérnek.

Forrás: mti.hu fotó: US Army RDECOM (Flicker.com)
2016 JAN 26 16:28:44/