Ivóvíz: lehet túl sok a jóból?
A túl sok víz bevitele után a szervezet ionkoncentrációi változnak, melyet vízmérgezésnek nevezünk.
A dehidráció az állóképességi sportot űzők ősellensége, és ezt mindenkinek, aki a vasárnapi New York City Marathonon indult, jelen volt a gondolatai között.

Azonban tudta, hogy a túl sok víz ivása halálos következményekkel is járhat, ha nem kezelik megfelelően?

A túl sok víz bevitele után a szervezet ionkoncentrációi változnak, melyet vízmérgezésnek nevezünk, tudtuk meg Dr. Aaron Baggishtől, aki a Boston Marathon egészségügyi társigazgatója.

„Amikor a nátrium (só) koncentráció alacsony a vérben, a vér ki tud lépni a szövetek közé, s ezt az állapotot hívjuk hiponatrémiának” – tette hozzá Baggish. A kórállapot leginkább az agyat érinti, mely az agysejtekbe áramló folyadék hatására duzzadni kezd.

Általában enyhe tüneteket okoz, többek között zavartságot, fejfájást, hányingert, azonban ha nem kezdik meg időben a kezelését, görcsöket is okozhat. Legrosszabb esetben az agy tovább duzzad, a rettegett szövődményt, agytörzsi beékelődést okozva.

„Az agy egy lágy szövet, mely a zárt koponyában helyezkedik el. Csak egyetlen kiút van, mikor az agy duzzadni kezd, és ez pedig az öreglyuk a koponya alsó részén, mely összeköti az agyat és a gerincvelőt” – tette hozzá Baggish.

„A vízmérgezés okozta halál nagyon ritka a maratonfutók között” – nyilatkozta Dr. William Roberts, az American College of Sports Medicine korábbi elnöke. „Mindössze féltucat halálozást észleltünk 3-4 millió maratonistából, így nem mondható egy gyakori kórképnek. A futók gyakrabban halnak meg szívrohamban vagy hőgutában.”

Nemrégiben Andrew Schlater, 27 éves férfi halt meg hiponatrémia miatt egy léböjtkúra közepén, melyet orvosi felügyelet nélkül végzett – mesélte édesapja, Frank Schlater. A fiú szülei azt vették észre, hogy gyermekük néhány napja több vizet fogyaszt, mint általában. Andrew úgy tűnt, hogy jól van, így nem tett eleget szülei kérésének, miszerint hagyja abba a túl sok víz bevitelét. Egy júliusi reggel Frank a konyhában találta fiát, vizet kortyolgatva. Ezután Andrew perceken belül ájultan esett össze. Azonnal mentőt hívtak, azonban néhány órával később beékelődés miatt meghalt.

A maratonversenyek során bevitt só és nátrium csökkenti a hiponatrémia kockázatát Dr. Robert Glatter, a Lenox Hill Hospital sürgősségi orvosa. Ennek megfelelnek a különböző elektrolitokat tartalmazó sportitalok.

Roberts és Baggish két tanácsot fogalmaztak meg a sportolók részére:

Igyál akkor, amikor szomjas vagy, ne előtte.
A megmérettetés előtt számold ki a folyadékveszteséged. Mérd le magad meztelenül, menj el egy órát futni, majd mérd le magad újra. Ezek alapján megállapítható a veszteség, így a verseny tervezhető.
És mi a helyzet a nem-állóképességi sportolókkal? Mennyi folyadékra van szüksége egy átlagembernek egy nap?

Nincs mindenkire alkalmazható szabály, azonban az amerika Institute of Medicine javaslata szerint a férfiaknak 3 liter, míg a nőknek 2.2 liter szükséges naponta.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 14 09:00:00/