Jó bélbaktériumok segítségével elkerülhető a hízás
Bizonyos baktériumok bélbe juttatásával az elhízás elkerülhető, így aztán a túlsúllyal járó negatív élettani hatások sem nehezítik a páciens életét – derül ki egy friss, egereken végzett kísérletből.

Az amerikai felnőttek több mint egyharmada túlsúllyal küzd, aminek következtében ugrásszerűen nő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye, emellett pedig a máj elzsírosodása is súlyos problémát jelenthet. A szakemberek korábban már felfedezték, hogy a bélflóra fontos szerepet játszik abban, hogy a túlsúly kialakul-e, így aztán a bélbe juttatott egyes baktériumok megoldást jelenthetnek a problémára.


„Az újonnan kidolgozott terápiás módszer során olyan bélbaktériumot juttattunk az egerek szervezetébe, amely egy  kis lipidmolekulát hoz létre, amely segít az étvágy csökkentésében és a gyulladásos tünetek elmulasztásában. A túlsúlyos emberek szervezete rendszerint kevesebbet termel ebből a lipidből, amelyet egyébként a vékonybél termel” – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Sean Davies, a Vanderbilt Egyetem gyógyszerész adjunktusa.ű

A szakember azt is elmondta, hogy a korábbi kutatások már igazolták, hogy ez a baktériumbevitel azokban az esetekben is csökkentette a túlsúly kialakulásának esélyét, amikor az egerek magas zsír tartalmú étrenden éltek huzamosabb ideig. Ahhoz azonban, hogy a módszer embereknél is alkalmazható legyen, további vizsgálatokra van szükség.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 05 16:00:00/