Jönnek a felfújható bukósisakok?
A Stanford Egyetem munkatársai jelenleg olyan felfújható bukósisakot tesztelnek, amelyek csökkentik a koponyasérülések arányát baleset esetén.
A Stanford Egyetem munkatársai jelenleg olyan felfújható bukósisakot tesztelnek, amelyek csökkentik a koponyasérülések arányát baleset esetén.

Noha a hagyományos bukósisakok jelentős védelmet nyújtanak baleset során, a biciklisek gyakran nincsenek olyan biztonságban, ahogy azt hiszik.

„A szivacsból készülő sisakok tesztelése során kiderült, hogy csökkentik a koponyasérülések arányát, és az egyéb súlyos agyi sérülések is ritkábbak. Sokan hiszik, hogy a sisak megvéd az agyrázkódástól is, pedig ez nem igaz” – mondja a kutatást vezető David Camarillo, a Stanford munkatársa.

Felfedezéseik szerint a felfújható, szivacsból készülő bukósisak akár hatszor nagyobb eséllyel véd a sérülések ellen, mint a hagyományos, jelenleg használatban lévő változatok.

Egyre népszerűbbek a légzsákot tartalmazó verziók is, ezek azonban lényegesen drágábbak, mint a hagyományos változatok, átlagosan 279 dollárba kerülnek. A felfújható szivacsból készülő változatok költséghatékonyabban előállíthatók, és a megfelelő fejlesztéssel nagyobb védelmet nyújtanak, mint a hagyományos sisakok.

Először az amerikai törvényeknek kell változniuk ahhoz, hogy az újfajta sisakok a megfelelő tesztelést követően forgalomba kerülhessenek. A tesztelés több gyártónál már 2014 óta tart, az eredmények ígéretesek a szakemberek szerint.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 13 12:00:00/