Jót tesz a kamaszoknak, ha később kezdődik a tanítás
Jobban ki tudják pihenni magukat a tinédzserek, ha később kezdődik a tanítás, továbbá a közúti balesetek száma is alacsonyabb ennek köszönhetően – tudjuk meg az American Academy of Sleep Medicine friss kutatásából.
A 18 különböző tanulmányt alapul vevő elemzés szerint nagyjából 19 perccel többet alszanak a kamaszok, ha az iskola 60 perccel később kezdődik, ha pedig 60 percnél több az eltérés, a tinik 53 perccel többet alszanak. Ennek köszönhetően kevesebb a motor- és autóbaleset, kevésbé érzik magukat álmosnak napközben a fiatalok, és kisebb a különbség a hétközbeni és a hétvégi alvásidő között.

„Sokan vélekednek úgy, hogy a tanítás korai kezdete az oka annak, hogy a fiatalok nem tudják kipihenni magukat rendesen, mivel az amerikai középiskolák 85,6 százalékánál 8:30 előtt kezdődik a tanítás. A 8:30 –as iskolakezdés egyébként a American Academy of Pediatrics szerint a legkorábbi ajánlott időpont az iskolakezdésre.

A szakemberek szerint a 13 és 18 év közötti fiataloknak napi 8 és 10 óraközötti alvásra van szükségük, a korosztály 69 százaléka azonban nem alszik eleget. Az anyag a Journal of Clinical Sleep Medicine-ben került publikálásra.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 27 16:00:00/