Jót tesz az egészségnek, ha kutyabarát a család
Különös felfedezés, hogy azok az emberek, akik egész kis gyerekkoruktól fogva gyakran vannak kutyák társaságában, kisebb eséllyel híznak el, és ritkább esetükben az allergia is.
Egy friss kutatás szerint azok a gyerekek, aki már az anyaméhben is találkoznak kutyával, lényegesen erősebb immunrendszerrel rendelkeznek társaiknál, mivel így több kosz és egyes baktériumok is a gyerek szervezetébe kerülnek.

A University of Alberta munkatársai több mint 700 csecsemőt vizsgáltak, akiknek anyja 2009 és 2012 között volt velük terhes. Az anyáknak be kellett számolniuk arról, hogy volt-e háziállatuk a terhesség első, második és harmadik trimeszterében.

Ezt követően a három hónap körüli gyerekektől székletmintát vettek, hogy a bél mikrobiótáit tanulmányozzák, majd ennek eredményeit hasonlították össze az állatoktól távol élő kicsik adataival.

A vizsgált csecsemők mintegy fele szőrös kisállattal élt egy háztartásban születése előtt és után, 70 százalékban pedig kutyáról van szó. Ezeknél a gyerekeknél két baktériumot találtak, ami a nagyfokú immunitással összefüggésbe hozható: a Ruminococcus és az Oscillospira. Ezek a kutyás háztartásokban kétszer nagyobb arányban vannak jelen, mint a kutya nélkülieknél, így plusz immunitást adnak a kicsiknek a kezdetektől.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 19 12:00:00/