Nagyatád, 2019. május 13., hétfő (MTI) - Képalkotó diagnosztikai részleggel gazdagodott a Nagyatádi Kórház, az intézmény első radiológus osztályvezető főorvosáról, Verkman Simonról elnevezett CT-labort hétfőn adták át.

    Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára a több mint 150 millió forintos beruházásról elmondta: az állam 129 millió forinttal támogatta a labor kialakítását és a benne működő CT vásárlását, a szükséges forrás fennmaradó részét önkormányzatok, gazdasági szereplők, magánszemélyek ajánlották fel.
    A fejlesztés jelentős előrelépés a térségben élő mintegy 900 ezer ember ellátásában, mert a diagnózisok gyorsabb felállítását, krónikus betegek precízebb ellenőrzését teszi lehetővé - közölte.
    Az államtitkár szólt arról, hogy a Nagyatádi Kórház jövője szempontjából meghatározó esemény volt, amikor három évvel ezelőtt újraindult a városban két évtizede megszűnt nővérképzés. Örömének adott hangot, hogy vannak Nagyatádon élni szerető, az ápolásban képzett fiatalok, akik részt vesznek a kórházi ellátásban és a modern életmóddal is összefüggő betegségek megelőzésében.
    Szili Katalin korábbi házelnök, a határon túli magyarság autonómiaügyeiért felelős miniszterelnöki megbízottja arról szólt, hogy a 21. század kihívása a minőségi élet biztosítása. Úgy vélte, ehhez szükséges az élelmiszer- és környezetbiztonság, továbbá az egészségtudatosság, ezek együtt teremtik meg annak a lehetőségét, hogy kevesebbszer kelljen diagnosztikai eszközöket használni.
    Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a diagnosztikai részleg átadásával régi álom valósult meg Nagyatádon, ehhez hitre, összefogásra, kitartó munkára volt szükség. "Ma már nem arról beszélünk, hogy a kórház megmarad-e, vagy sem, hanem a modernizációjáról, arról, hogy még évtizedekre alkalmassá kell tenni az itt élők ellátására" - mutatott rá. Hozzátette: a rekonstrukcióhoz két milliárd forintra van szükség.
    Ormai István (Nagyatádért), Nagyatád polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a CT-labor kialakítása megmutatja, hogy az abban közreműködők elkötelezettek az itt élő emberekért.
    Az egészségnél nincs fontosabb, a térségben lakóknak mostantól nem kell hosszabb utazást vállalniuk CT-vizsgálatokért - hangsúlyozta a politikus, hozzáfűzve, hogy ez minőségi előrelépést jelent Dél-Somogy egészségügyi ellátásában, stratégiai jelentőségű változást eredményez a kórház életében.
    Pósa István, a Nagyatádi Kórház orvosigazgatója azt emelte ki, hogy a gyógyító, megelőző, helyreállító munka nélkülözhetetlen feltétele a modern képalkotás, az új CT-berendezés felgyorsítja és biztonságossá teszi a gyógyítást, támogatja az orvosok munkáját.

MTI

2019 MÁJ 14 10:55:41/