Kerüljék a várandósok a medvecukrot!
A túl sok medvecukor árthat a fejlődésben lévő magzati agynak – derül ki egy nemrégiben megjelent finn kutatásból, melyet az American Journal of Epidemiology című kiadványban közöltek.
Alacsonyabbnak bizonyult azon gyermekek IQ-ja, akiknek az édesanyja jelentős mennyiségű medvecukrot fogyasztott a terhesség alatt. Emellett azok a lányok, akiknek az anyukájára ez jellemző volt, előbb kezdtek serdülni azokhoz képest, akiknek a szülője kevés medvecukrot evett vagy egyáltalán nem fogyasztotta az édességet.

„Az eredmények kihangsúlyozzák, hogy a terhes nőket informálni kell a medvecukor és egyéb termékek magzatkárosító hatásáról, melyek glicirrizint tartalmaznak” – magyarázta a kutatócsoport, melynek vezetője Katri Räikkönen, a Helsinki Egyetem pszichológia professzora. „Az egészségügyi szervezetek, köztük az U.S. Food and Drug Administration és a World Health Organization, nem hívják fel a figyelmet a medvecukor vagy a glicirrizin fogyasztás veszélyeire. 2016-ban azonban a finn National Institute for Health and Welfare a nem javasolt ételek listájára helyezte a medvecukrot a terhes nők számára.

A kutatás során a várandósok feljegyezték a heti medvecukor fogyasztásukat a terhesség alatt. Ezen információ birtokában a kutatók kiszámolták, hogy a nők mennyi milligramm glicirrizint fogyasztottak. A kismamák 75%-a az egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés medvecukrot fogyasztó csoportba került, ami azt jelentette, hogy 250 mg-nál kevesebb glicirrizint vittek be a szervezetükbe hetente. 11%-uk több mint 500 mg glicirrizint fogyasztott minden héten.

A kutatók 451 anyukát megkerestek évekkel később, amikor a gyermekük 10-12 éves volt már. 330 édesanya a minimális glicirrizint fogyasztók táborát gyarapította, míg 51-en a sok medvecukrot evők csoportjába tartozott.

Azon kislányok, akiknek az édesanyja nagy mennyiségben fogyasztotta a vizsgált terméket, előbb kezdtek serdülni a másik csoporthoz képest. Emellett az előbbi csoport tagjainak az IQ-ja átlagosan 7 ponttal alacsonyabbnak bizonyult a medvecukrot minimális adagban fogyasztók gyermekéhez képest. Emellett háromszor nagyobb eséllyel diagnosztizáltak ADHD-t az előbbi csoportban.

A hatásokért a glicirrizin lehet a felelős, mely anyag a szervezetben a magzatot a magas kortizol szinttől védő enzim működését gátolja. A magas kortizol szint pedig hatással lehet a magzat neurológiai fejlődésére. Normális esetben az enzim a kortizolt inaktiválja (kortizonná alakítja) még azelőtt, hogy az áthaladna a méhlepényen.

A kutatók megjegyezték, hogy nem tudták meghatározni azt a medvecukor mennyiséget, mely még biztonsággal fogyasztható, illetve azt sem sikerült tisztázni, hogy a fokozott veszély a terhesség egésze alatt fennáll, vagy csak bizonyos időszakban. További kutatások szükségesek a folyamat pontos jellemzésére.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 30 12:00:00/