Kevesebbet és rosszabbul alszanak az ADHD-s gyerekek
A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral – ADHD-val – küzdő gyerekek nem alszanak olyan jól, mint kortársaik – derül ki egy friss kutatásból.

„A helyzet az, hogy az ADHD-s gyerekek nagyon súlyos alvászavarokkal küzdenek, amiről muszáj beszélni” – mondja a kutatást vezető Anne Virring Sorensen, a dán Aarhus Egyetem munkatársa. „Ezeket a problémákat most poliszomnográfia segítségével igyekeztünk azonosítani, amire korábban nem került sor” – teszi hozzá a szakember.


A poliszomnográfia lényege, hogy az alvást tanulmányozza, az agyhullámok, a légzés és egyéb paraméterek értékelésével. A szakembereket az is érdekelte, hogy milyen gyorsan képesek elaludni a gyerekek éjszaka és napközben.


Csak az Egyesült Államokban kb. 6 millió gyerek küzd ADHD-val. A tünetek eltérőek, de a koncentrációs képesség hiánya, a az impulzivitás és a hiperaktivitás minden esetben megjelenik. Emiatt nagyon sokszor ezek a gyerek egyszerűen nem képesek lenyugodni, amikor alvásról van szó.


Kiderült, hogy az ADHD-s gyerekek átlagosan 45 perccel kevesebbet alszanak, mint kortársaik, azonkívül az is lényegesen tovább tart, hogy álomba szenderüljenek. A szakértőket először meglepték az eredmények, de azután az is felmerült, hogy esetleg eleve az alvászavar az, ami az ADHD-t kiváltja.


A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nincs egyértelmű ok-okozati összefüggés az ADHD és az alvászavar között, s további kutatásokat szorgalmaznak a témában.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 13 16:00:00/