Kinek jobb a memóriája: a nőknek vagy a férfiaknak?
A nemek közti harc során a nők régóta állítják, hogy jobban és tovább emlékeznek a dolgokra, mint a férfiak. Egy új kutatás eredményei szerint a középkorú nők túlszárnyalják a velük egykorú férfiak memóriáját még úgy is, hogy a menopauza után romlik az emlékezőképesség. 
A nemek közti harc során a nők régóta állítják, hogy jobban és tovább emlékeznek a dolgokra, mint a férfiak. Egy új kutatás eredményei szerint a középkorú nők túlszárnyalják a velük egykorú férfiak memóriáját még úgy is, hogy a menopauza után romlik az emlékezőképesség. A tanulmány a Menopause című kiadványban jelent meg online.

A memóriavesztés jól dokumentált, sajnálatos következménye az öregedésnek. Becslések szerint az idősek 75%-a számol be memóriával összefüggő problémáról. A nők gyakrabban számolnak be feledékenységről a menopauza során. Mindezek mellett a nők aránytalanul nagyobb veszélyben vannak a memóriaromlást és demenciát tekintve a férfiakhoz képest. Még az előbb felsorolt állapotok mellett is jobban teljesítenek a középkorú nők.

A keresztmetszeti kutatás során 212 férfit és nőt vizsgáltak a 45-55 éves korosztályban. Kognitív tesztek segítségével mérték az epizodikus emlékezetet, a végrehajtó funkciókat, szemantikus feldolgozást és a szóbeli intelligenciát. Az asszociatív memóriát és az epizodikus szóbeli emlékezetet az arc-név asszociációs teszt, illetve a szelektív felidézés teszt segítségével vizsgálták.

A nemek összevetése mellett a kutatás kitért a menopauza előtti és utáni állapot összehasonlítására, és az eredmények szerint a változókor előtt, illetve körül állók számos memóriaterületen felülmúlták a menopauzán már átesett nőket. Az ösztradiol szint csökkenése okolható a kezdeti tanulás és a korábban megtanult információk felidézésénél mutatott rosszabb eredményért, miközben a memória kapacitása változatlan maradt.

„Az agyi homály és a memóriazavarok miatti panaszkodást komolyan kell venni” – tette hozzá Dr. JoAnn Pinkerton, a NAMS vezető igazgatója.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 14 16:00:00/