Komoly látáskárosodást okozhatnak a lézeres mutatók
A prezentációkhoz használatos különféle lézeres mutatók elsőre teljesen ártalmatlan eszköznek tűnhetnek, ám ha a gyerekek játszanak vele és egymás szemébe világítanak, akár súlyos egészségkárosodást is okozhatnak egymásnak.

Egy nemrégiben végzett kutatás négy olyan esetről is beszámolt, ahol 9 és 16 év közötti gyerekek retináját érte károsodás a lézermutató miatt. A vizsgálatot vezető dr. David Almeida, minneapolisi magán szemész elmondta, hogy bár viszonylag ritka az ilyen eset, azért számolni kell vele, főleg, ha megbízhatatlan helyről szerezzük be az eszközt, és így az nincs kellőképpen bevizsgálva.


Korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy mind a vörös, mind a zöld fényt kibocsátó lézeres mutatók 1-5 milliwatt közötti fényerőt bocsátanak ki, ami még biztonságos a szem számára, ám egyes mérések szerint vannak olyan eszközök, melyek fényereje 5 milliwattnál magasabb, és egy átlag vásárló nem tudhatja, hogy az a termék, amelyet beszerzett, melyik csoportba tartozik.


A Pediatrics című lapban közzétett vizsgálat során Almeida és csapata a fent említett négy esetet vette górcső alá, ahol a fiúk komoly látáskárosodást szenvedtek, miután vagy közvetlenül belenéztek a lézermutatóba, vagy csak tükröződött a szemükbe. A retinasérülés hatására akkut tünetek léptek fel náluk, ami többek között homályos látással járt együtt. Amint azt Almeida kifejtette, minden azon múlik, milyen szögben éri a lézersugár a szemet, mert ha a központi látómezőbe jut, akkor akár végleges látásvesztést is okozhat. A retinakárosodást sokszor csak műtéti úton lehet helyreállítani, vagy kortikoszteroiddal csökkenthető a gyulladás mértéke.


A négy fiú közül háromnál sajnos visszafordíthatatlan látásvesztés történt, ezért Almeida úgy véli, minden tanárt és egészségügyi dolgozót fontos lenne felvilágosítani arról, milyen veszélyeket hordoz a lézermutató, és a használatát minél inkább limitálni kellene, aki pedig ilyeneket használ, soha ne nézzen bele a fénybe és ne irányítsa azt mások szemébe.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 11 12:00:00/