Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Madrid, 2020. január 30., csütörtök (MTI) - Elővigyázatosságból két hetes karanténba kerül az a mintegy húsz spanyol állampolgár, akiket az új koronavírus gócpontjának számító kínai Vuhanból telepítenek haza hamarosan - közölte Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter Madridban csütörtökön.

Tájékoztatása szerint minden készen áll az érkezők fogadására, akiket egy madridi kórházban tartanak majd megfigyelés alatt, mielőtt hazatérhetnek családjukhoz.
    A spanyol külügyminisztérium Twitter-oldalán erősítette meg, hogy állampolgáraik egy brit repülőgépen kapnak helyet, amelynek indulása órák kérdése.
    Több spanyol televíziós csatorna is kapcsolatba lépett a kínai városban rekedt spanyol állampolgárokkal, akik elmondták, hogy reggel kaptak értesítést hazaszállításukról a nagykövetségtől.
    Legfeljebb 15 kilós csomagot vihetnek magukkal, a repülőtérre hat órával a gép indulása előtt kell kiérniük, ahova speciális, a nagykövetség által intézett engedéllyel juthatnak el a lezárt városban. Felszállás előtt egészségügyi vizsgálaton kell átesniük, mert csak egészséges, tünetmenetes személyek utazhatnak.
    A járvány miatt a spanyol Iberia légitársaság bejelentette: csütörtöktől átmenetileg felfüggeszti a légiösszeköttetést a spanyol főváros és Sanghaj között. A társaságnak ez az egyetlen közvetlen járata Kínába.
    Spanyolországban az elmúlt napokban több gyanús esetet is vizsgáltak az egészségügyi hatóságok, de eddig mindegyikről bebizonyosodott, hogy nem a koronavírus a felelős az influenzaszerű tünetekért.

MTI

2020 FEB 01 06:49:00/