Budapest, 2020. május 26., kedd (MTI) - A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések enyhítése nyomán nő a vérkészítmények iránti igény az egészségügyi intézményeknél a tervezett műtétek miatt - mondta az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) véradásszervezője kedden az M1 aktuális csatornán.

    Ohnsorge Éva hozzátette: a fokozódó igények kielégítésére az OVSZ olyan munkáltatók, cégek, intézmények, egyesületek jelentkezését várja, amelyek kiszállásos véradáshoz helyszínt és lehetőséget tudnak biztosítani.
    Elmondta, hétfőn országszerte 46 helyszínen mindössze 1097-en adtak vért, ez a várakozásoknál 20 százalékkal kevesebb véradót jelent.
    Ohnsorge Éva közölte, hogy a kórházaktól 658 egység vérre érkezett igény, ebből a legnagyobb mennyiség, 14 egység a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyermekintenzív osztályán fekvő egyik beteg gyógyulását segítette.
    Jelenleg is 51 helyszínen szerveznek véradást országszerte, a helyek és időpontok a www.ovsz.hu és a veradas.hu oldalon találhatók - tette hozzá

MTI

2020 MÁJ 27 08:03:00/