Közösségi nyomásra egészségesebben kezdünk étkezni
A Birminghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy igenis hat ránk, hogy milyen üzenetekkel találkozunk a közvetlen környezetünkben az egészséges táplálkozással kapcsolatban.

Azt már korábban is tudtuk, hogy az ember hajlamos ahhoz alakítani a viselkedését, hogy mit vár tőle a környezete, mi az, ami társadalmilag elfogadott. Ha a külső nyomás arról szól, hogy táplálkozzunk egészségesen, valóban több zöldséget és gyümölcsöt, illetve kevesebb egészségtelen nassolnivalót veszünk magunkhoz. Ehhez már az is elég, hogy az az információ jusson el hozzánk, hogy a többik körülöttünk sok egészséges finomságot esznek.


A kutatás résztvevőit laboratóriumi körülmények között vizsgálták, és először arra kérték őket, hogy pontozzanak néhány plakátot. Az egyik csoport egy olyan tudományos kutatás eredményét látta kifüggesztve, ami szerint az átlagos diák szívesen eszik zöldséget és gyümölcsöt minden nap, míg a másik csapat – a kontrollcsoport – a témához nem kapcsolódó tényeket olvashatott a plakáton a Birminghami Egyetemmel kapcsolatban.


Ezután a önkéntesek egy másik tesztben vettek részt, amelynek során érzéseiket kellett pontozniuk, majd egészséges finomságokkal (uborkával és szülővel), valamint egészségtelen nassolnivalóval (sütivel és chipsszel) kínálták őket. Azok az alanyok, akik az előző felvonásban megtudták, hogy a többi diák zöldségeket és gyümölcsöket eszik szívesebben, maguk is uborkát és szülőt nassoltak, míg a többiek nagyobb valószínűséggel ettek a magas kalória tartalmú ételekből.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 24 12:00:00/