Látunk vagy csak nézünk?
Nézzünk ki az ablakon, majd csukjuk be a szemünket és igyekezzünk felidézni, mit láttunk! Talán éppen esett az eső, esetleg elsétált az ablak alatt egy férfi esernyővel. De milyen színű volt az ernyő? Milyen alakú volt a nyele? Ezekre a részletekre is emlékszünk? Nem valószínű.

Egyes idegtudósok szerint, még ha csak nagyon kevés apró részletet is tudunk felidézni abból, amit láttunk, a szemünk mindent rögzít, azonban az MIT kutatói erre rácáfolnak, és a Trends in Cognitive Sciences című lapban közzétett tanulmányukban azt állítják, hogy a látásunkkal csupán a lényegét tudjuk megragadni annak, amit nézünk, a részleteket már nem.


A kutatást vezető Michael A. Cohen, az MIT McGovern Agykutató Intézetében működő Nancy Kanwisher Laboratórium munkatársa úgy véli, tévednek azok, akik azt hiszik, hogy a vizuális érzékelés révén rendkívül sok információt szívunk magunkba, ugyanis valójában csak néhány dolgot veszünk észre magunk körül. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ne fognánk fel mindent, ami körülöttünk zajlik, illetve ne érzékelnénk pontosan a helyet, ahol tartózkodunk.


A kutatók általában úgy mérik fel a vizuális tudatosság szintjét, hogy különféle formák vagy tárgyak villannak fel a számítógép képernyőjén, amelyekről minél több részletre kellene visszaemlékezni. A legtöbben négy-öt helyes választ tudnak adni, ez alól csak akkor van kivétel, ha valakinek előre szólnak, hogy mire figyeljen.


Cohen ugyanakkor a tudatosságot számos folyamat kombinációjaként képzeli el, melyek közé tartozik a fókuszálás és az emlékezet is, amely abban segít, hogy a jövővel kapcsolatos döntéseinket meghozzuk. Olyan tanulmányokra hivatkozik, melyekből kiderül, hogy az agyunk nagyon gyorsan képes feldolgozni a nagyméretű tárgyakat vagy helyszíneket, amik mellé apró részletek is beférnek még, de alapvetően nem arra összpontosít a figyelmünk.


Ezek a vizsgálatok Cohen szerint azért is fontosak, mert a legtöbb ember maga is meglepődik azon, milyen kevés dologra emlékszik abból, amit látott, márpedig ha a látásunk így működik, nagy valószínűséggel a többi érzékszervünk is, például a hallásunk.


 
Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁJ 19 09:00:00/