Légúti allergiák: minden gyermeknek sportolnia kell!
Sok allergiás gyermek sportol. Azonban nem mindegyik. Ezt mutatta ki az érintett szülők körében készített friss felmérés. Pedig a fizikai aktivitás fontos, mindenkinek fontos, még azok számára is akik légúti allergiában szenvednek.

A 2015 májusában, allergiás gyermekek szülei körében készült tanulmány szerint, „a légúti allergiában szenvedő gyermekek 88%-a sportol.” Ez azt jelenti, hogy 12%-uk egyáltalán nem sportol. Sőt, „a szülők 67%-a arról számol be, hogy gyermekük kényelmetlenül érzi magát sportolás közben.” Dr. Bertrand Delaisi, gyermek-tüdőgyógyász, allergológus a Boulogne-Billancourt-i Gyermek Légzőszervi Központban a tanulmány adatai kapcsán felhívja a figyelmet a sportolás fontosságára. „Minden gyermek számára előnyös, még akkor is, ha allergiás mind az általános fejlődése, mind a légzési vagy lelki egyensúlya miatt " hangsúlyozza.

Szinte minden sportág

Ami a kellemetlenséget illeti, annak két oka lehet. „A gyermeket zavarhatja, ha allergiás nátha eltömíti a felső légutak," mondta Dr. Delaisi. „A második és a legfontosabb, ha az asztmához allergiás betegség is társul. Asztmás betegeknél, az erőfeszítés miatt hiperventilláció léphet fel, ami hörgőgörcsöt válthat ki, ami korlátozza a légzési kapacitást.” Ennek eredményeként, a gyermek nem tud jó közérzettel sportolni és a teljesítményére is hatással van.

Ezekre a helyzetekre „léteznek megelőző és terápiás megoldások”. Bármi is az a sport vagy majdnem. Csak két sportág ellenjavallt: „A búvárkodás és a lovaglás. Az első a légembólia fokozott veszélye miatt, a második csak azokban az esetekben nem ajánlott, ha állati szőrre, penészre és poratkára allergiás az illető.”

Óvintézkedések

A többi sportághoz is szükséges bizonyos óvintézkedéseket elvégezni. Különösen az "állóképességi sportok elhúzódó hiperventillációval, mint atlétika, labdarúgás, rögbi... Ezek növelik az asztma vagy az allergia tüneteinek kockázatát, ", jegyzi meg Bertrand Delaisi. „Másfelől, lehetővé teszik a légzési kapacitás javítását.”

Minden esetben célszerű:

  • hogy beszélni a kezelőorvossal, hogy megvitatni vele az érzett kellemetlenséget, hogy pontosan milyen feltételek mellett tapasztalhatók, valamint a kezeléshez köthető korlátozásokat...
  • fontos a megfelelő bemelegítés, mivel hozzájárul a lélegzés irányításához, hogy minél tovább orron át lélegezzen, csökkentve a fizikai terhelés által kiváltott asztma kialakulásának kockázatát;
  • tekintettel lenni az időjárási körülményekre, hogy kerülje a hirtelen hőmérséklet-változás és kerüljék a polleneket;
  • a poratkák miatt, sportolás előtt ki kell szellőztetni;
  • a teljesítményt a légzőszervi állapothoz kell alakítani;
  • az orvos ajánlásain alapuló, személyre szabott kezelést követni kell.


Forrás: destinationsante.com - Fotó: USAG - Humphrey (Flcikr.com)
2017 FEB 02 12:00:00/