Lehet, hogy hamarosan nem kell fúrni a fogtöméshez?
Ha a fogorvos szeretne betömni egy lyukat, általában fúr egy kis rést, hogy jobban hozzáférjen. Most azonban új módszert fejlesztettek ki a szakemberek, amelynek során gyantát szivárogtatnak a fogak és a lyuk közé, és így kerül gondozásra a fog anélkül, hogy külön fájdalomcsillapításra volna szükség.
A módszer jelenleg az Alabamai Egyetemen kerül tesztelésre és egyelőre rendkívül ígéretes. Mivel nincs szükség fúrásra, az érzéstelenítés is elkerülhető, így egyrészt gyorsabban végez a szakember egy foggal, másrészt az injekcióval járó kellemetlenség is teljesen kiiktatható.

„A hagyományos eljárás hátulütője, hogy amikor fúrunk, elképzelhető, hogy egészséges fog is sérül. Az új módszer lényege épp az, hogy a fúrás teljesen elkerülhető legyen. Sosem gondoltam, hogy eljuthatunk eddig a fogászatban, ez mindent megváltoztat, amit az elmúlt 24 évben a praxisom során tettem” – mondja Dr. Augusto Robles, az egyetem szakembere.

Az új folyamat során a szuvas fog úgy kerül tisztításra, hogy egy perforált lapon keresztül juttatják be a lyukba a gélt, majd jöhet a folyékony gyanta, majd a gyógyító lézerfény. Az eljárás teljesen fájdalommentes.

A páciensek körében már most, a teszteljárás alatt népszerű ez a fajta fogtömés, mivel gyorsabb, mint a régi módszer, és teljesen fájdalommentes is.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 23 09:00:00/