Kecskemét, 2017. január 19., péntek (MTI) - Kétmillió forinttal támogatja a Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítványt egy lélegeztetőgép megvásárlásában a Korábban Érkeztem Alapítvány - jelentették be pénteken a Bács-Kiskun Megyei Kórházban.

 Svébis Mihály, a kórház főigazgatója az adomány átadása kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: a lélegeztetőgép megvásárlásához nyújtott segítség a Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány támogatójának, a Richter Gedeon Nyrt.-nek is köszönhető. A vállalkozással a kórház már évek óta jó kapcsolatot ápol, hiszen 2016 szeptemberében már második alkalommal rendezték meg Kecskeméten az Egészségváros Programot. A kezdeményezés során több mint 5 millió forint gyűlt össze, melyből a kórház koraszülött részlegét is támogatták.
    Kelemen Edit, a kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztálya koraszülött részlegének részlegvezető főorvosa elmondta: a felajánlott támogatás összegét egy több mint hatmillió forint értékű, a jelenleg ismert legkorszerűbb non-invazív lélegeztetőgép vásárlására fordítják. Ilyen berendezést vásároltak az Egészségváros Program során kapott támogatásból is.
    A főorvos kiemelte, jelenleg Magyarországon minden tizedik gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. A legjobb orvosi ellátásukhoz a tudás mellett a legkorszerűbb eszközök is szükségesek. 
    Mint mondta: a kissúlyú koraszülöttek ellátása során az egyik legfontosabb cél, hogy szövődménymentes túlélést biztosíthassanak számukra. Ehhez pedig nélkülözhetetlenek a legkorszerűbb lélegeztető gépek is.
    Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke hangsúlyozta: cégük nagyon fontosnak tartja, hogy az orvostudomány jelenlegi lehetőségeit és műszereit a lehető legtöbb orvos alkalmazhassa az emberi életek megmentése érdekében. Reményét fejezte ki továbbá, hogy adományukkal, és ezáltal a munkakörülmények javításával némileg az orvosok Magyarországon maradásához is hozzájárulhatnak.
    Kiemelte, cégük csak olyan alapítványokat támogat, amelyek tevékenysége teljesen átlátható.
    Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója elmondta: nagyon fontos, hogy a koraszülött gyermekek az ország minden egyes pontján ugyanazt a színvonalú ellátást kapják. A Bács-Kiskun Megyei Kórházzal évek óta jó együttműködést ápolnak: számos érzékenyítő programot szerveztek közösen és több orvosi műszert, berendezést vásároltak már a gyógyító munka lehető legkorszerűbb ellátása érdekében az intézménynek.
    Mint mondta, adományaikkal a kecskeméti mellett a szegedi klinikát és a gyulai kórházat is támogatják. Egy tavaly elnyert pályázatnak köszönhetően pedig létrehozták a koraszülött gyermekek szüleinek segítése érdekében a Koramentor nevű komplex támogató szolgáltatást, melynek révén Szegeden, Gyulán és Kecskeméten is pszichoszociális ellátást biztosítanak az érintett családoknak. A programjukban résztvevő képzett mentoraik olyan szülők, akiknek gyermekei nem teljesen egészségesen vagy korábban jöttek a világra, így szülőtársaikat tapasztalataikkal segíthetik.

MTI

2018 JAN 22 06:14:00/