Létezik időskori anorexia is, és hormonális oka van
Az idősebb felnőttek gyakran találkoznak étvágyvesztéssel, és 15-20 százaléknál ennek következtében jelentős súlyveszteség is bekövetkezhet.
Ez a fajta étvágyvesztés számos okra vezethető vissza: gyakoriak az érzelmi problémák, például a depresszió, de számos esetben semmilyen konkrét ok nem áll a jelenség hátterében.

Egy korábbi kutatás már rámutatott arra, hogy az idősek étvágyvesztése mögött a ghrelin nevű hormon termelődésének csökkenése áll. Ez az a hormon, amely jelzést küld az agynak, amikor megéhezünk.

Egy friss kutatás azonban, amely Mary Hickson, a brit Plymouth Egyetem munkatársának nevéhez kötődik, azt állítja, hogy nem a ghrelin hiánya, hanem a peptid YY nevű hormon felel a fogyásért.

Az Appetite című szaklapban bemutatott kutatás 31 egészséges felnőttet vizsgált, akiknek életkora 21-92 év között alakult. Közülük hatan voltak, akik elmúltak már 80 évesek. Említésre kerül az anyagban, hogy nem volt könnyű olyan időseket találni, akiknek semmilyen egészségügyi problémájuk nincs, ez azonban szükséges volt ahhoz, hogy az étvágykontrollt a maga kontextusában vizsgálhassák.

A résztvevők böjtöltek, mielőtt egy kb. 660 kalóriás reggelit fogyasztottak el, majd megmérték a PYY, a ghrelin és a glükóz-jellegű hormonjaikat is, három óránként rendszeresen.

Kiderült, hogy a fiatalokhoz képest az idősek esetében – különösen a 80 éven felülieknél – nagyobb arányú volt a PYY termelődés, a ghrelin- és a GLP1-szintben viszont nem volt különbség.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 13 12:00:00/