Lusta tinik lusta csontokkal
A British Columbia Egyetem és a Vancouver Coastal Health Kutatóintézet közös kutatása szerint a fizikailag kevésbé aktív tinédzserek csontjai gyengébbek, mint sportosabb társaiké.
A kutatók 309 tinédzser fizikai aktivitását és csonterősségét mérték abban 4 éves időszakban, ami a legmeghatározóbb az egészséges csontok fejlődésében. Ez a periódus a a lányoknál 10-14 év közé, fiúknal pedig 12-16 év közé esik. Ekkor alakul ki a csontváz 36%-a, illetve ekkor a legérzékenyebb fizikai aktivitásra. “Úgy találtuk, hogy a kevésbé aktívak tiniknek gyengébb csontjaik vannak és a csonterősségük kritikus a csonttörés megelőzésének szempontjából” –  állítja Leigh Gabel, vezetőszerző, aki a British Columbia Egyetem PhD hallgatója.

Gabel és munkatársai magas felbontású 3D röntgenképeket használtak azon fiatalok összehasonlítására, akik legalább napi 1 óra, illetve akik napi maximum fél óra mozogtak.

A fiúknak a megfigyelés alapján alapvetően erősebb és nagyobb csontjaik vannak, mint a lányoknak, de a csontfejlődés a fizikai aktivitásra mindkét nemben ugyanúgy reagált. A megfelelő csonterősség eléréséhez célszerű az olyan sportok űzése mint például a kosárlabda, foci vagy az olyan saját testsúlyos mozgásfajták mint a futás és ugrálás, de akár még a hétköznapi dolgok (pl. kutyával futás, otthon táncolás) is számítanak, hisz azoknak a gyerekeknek, akiket inkább az otthon ülő típusba lehet sorolni megfigyelhetően gyengébb csontjaik fejlődtek ki.

A társszerző Heather McKay, aki a British Columbia Egyetem és a Hip Health and Mobility Centre professzora hozzátette, hogy az iskoláknak és más közösségen alapuló csoportnak feladata kell, hogy legyen a gyerekek, illetve egész család aktivizálása. A szülőknek és tanácsadóknak pedig példát kell mutatnia az egészséges életmód kialakításában, limitálni a képernyők előtti ülést, ahogy a gyermekeknek is, akiknek a mozgás elengedhetetlen az élethosszig tartó egészséges csontozat kialakításában.

A tanulmányt a Journal of Bone and Mineral Research folyóiratban publikálták.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 11 10:00:00/