Magasabb a terhesség aránya azoknál a nőknél, akiknek kivették a manduláját vagy a vakbelét
Egy meglepő kutatási eredmény szerint a féregnyúlvány vagy a mandula fiatalkori műtéti eltávolítása megnövelheti a nők esélyét a teherbe esésre.

Az egyesült királyságbeli Dundee Egyetem a Fertility and Sterility című szakfolyóiratban megjelent tanulmányának egyik szerzője, Sami Shimi elmondta, hogy az eredmények végre véget vethetnek azoknak az aggodalmaknak, hogy az ilyen beavatkozások csökkenthetik a nők termékenységét.

A garatmandula-műtétet általában a garatmandulák gyakori gyulladása, illetve alvászavar következtében kialakult rendellenes légzés miatt végzik el. A féregnyúlvány eltávolítása pedig az elsődleges kezelése a szerv fertőződésének és megduzzadásának, vagyis a féregnyúlvány-gyulladásnak (appendicitisz).


Dr. Shimi szerint régen elterjedt feltételezésnek számított az, hogy a vakbélműtéten átesett fiatal nők idősebb korukban kisebb valószínűséggel esnek teherbe. 2012-ben azonban a kutató munkatársaival kimutatta, hogy a féregnyúlvány-eltávolító műtét valójában éppen ellenkező hatást gyakorol a termékenységre.


A mostani tanulmány a 2012-es eredményeken alapulva azt bizonyítja, hogy a garatmandula és a féregnyúlvány eltávolítása egyaránt javíthatja a nők teherbe esésének esélyét. A kutatók ehhez 54 672 olyan nő orvosi adatait elemezték, akik csak vakbélműtéten, 112 607 olyanét, akik csak mandulaműtéten, és 10 340 olyanét, akik mindkét műtéten átestek. A szakértők megvizsgálták a terhességi arányokat az egyes csoportokban a műtétet követően, ezeket pedig összevetették az általános népességhez tartozó 355 244 olyan hasonló életkorú nőével, akik egyik beavatkozáson sem estek át.


Az elemzés azt mutatta, hogy az általános népességhez viszonyítva a csak vakbélműtéten, a csak mandulaműtéten és a mindkét műtéten átesett nők körében is magasabb volt a terhesség aránya.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 13 12:00:00/