Már egy kis testmozgás is hatékony fegyver a demencia ellen
Azok az idős emberek, akik sokat ülnek a tévé előtt, nagyobb eséllyel küzdenek a későbbiekben demenciával, mint aktívabb életstílust folytató társaik. Nem muszáj azonban sokat sportolni: már egy kis séta, illetve biciklizés, esetleg a kertészkedés és a tánc is 50 százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának esélyét.

„Egyáltalán nem szükséges komoly edzésprogramot választania annak a nyugdíjasnak, aki szeretné megőrizni mentális egészségét. Már a visszafogott, mérsékelt intenzitású testmozgás is jelentősen, mintegy 50 százalékkal csökkenteni a demencia kockázatát” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Zaldy Tan, a Los Angeles-I Kaliforniai Egyetem munkatársa.


A szakember és csapata azt is felfedezte, hogy különösen a 75 évesnél idősebb alanyok azok, akikre a leginkább jótékony hatással van a rendszeres testmozgás. Az üzenet természetesen egyértelmű: az ember soha nem öreg ahhoz, hogy sportolni kezdjen, és a sport előnyei idős korban is hamar kifejtik hatásukat.


A kutatás során az agyi aktivitást mérő vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a demencia kockázata a rendszeres, visszafogott testmozgás hatására csökkent, így a szakember szerint ez bátran ajánlható az időseknek.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 01 16:00:00/