Már napi egy pohár fehérborral is nő a bőrrák kockázata
Egy friss kutatás szerint már napi egy kis pohár fehérbor fogyasztásának hatására is 13 százalékkal növekszik az invazív melanóma kialakulásának esélye.
Azok, akik napi szinten megisznak másfél pohár bort, a felsőtestükön 73 százalékkal nagyobb eséllyel találkoznak a bőrrák egy igen ritka fajtájával, mint az absztinensek. A rosszindulatú melanóma következtében évente mintegy 2500 ember hal meg csak az Egyesült Királyságban.

„Eddig csupán a napsugárzás és a melanóma közötti összefüggés volt ismert, most azonban úgy tűnik, hogy a fehérbornak is lehet ilyen hatása. Ami azt illeti, egészen döbbenetes, hogy a fehérbor az egyetlen ital, amely a bőrrákkal összefüggésben megjelenik, a napsugárzástól viszonylag védett testfelületet érinti” – fogalmaz a kutatást vezető Eunyoung Cho, a Brown University munkatársa.

A szakember szerint főként azoknak érdemes megfontolniuk, hogy lemondanak a fehérborról, akik a melanóma szempontjából különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak, mivel így jelentősen csökkenthető a kockázati tényező.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 06 09:00:00/