Már tudjuk, miért gyakori az alvási apnoéval küzdő betegek körében a glaukóma
A Hokkaido Egyetem tudóscsoportja obstruktív alvási apnoéval küzdő páciensek szemnyomását vizsgálta alvás közben, és egészen váratlan összefüggésre talált a glaukómával.

A glaukóma a látóideget sújtó betegség, amely az emelkedett szemnyomás következtében károsodik, s egy idő után korlátozott látóteret eredményez. A stroke-kal és a szívinfarktussal küzdő betegek mellett az obstruktív alvási apnoéval élők is 10-szer hajlamosabbak az átlagnál arra, hogy glaukóma alakuljon ki náluk.


Eddig komoly nehézséget jelentett a szakemberek számára, hogy az alvó páciensek szemnyomását megmérjék, most azonban egy kontaktlencséhez hasonló speciális szenzor segítségével erre sikerült sort keríteni.


Kiderült, hogy a résztvevők hypoxiás tüneteket is észleltek, vagyis a légzés többször is kimaradt, mikor a véroxigén szaturációja leesett, és ez lehetett az, ami a látóideg károsodását vélhetően okozta, s ami a későbbiekben glaukómához vezetett.


A kutatás egyértelműen bizonyította, hogy a látóideg a hypoxia hatására úgy is károsodhat, hogy a szemnyomás változna, ami megmagyarázza, hogy miért van annyi glaukómás páciens, akiknek normális tartományba esik a szemnyomásuk.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 06 12:00:00/