Masszázs segíthet a derékfájáson
Egy friss kutatás szerint az alsó háttájéki fájdalomra nagyon hatékony megoldást jelenthet a masszázs-terápia.
Niki Munk, az Indiana Egyetem és Purdue Egyetem Egészségügyi és Rehabilitációs Tudományi Iskolájának szakembere nagyon fontosnak tartja ezt a felfedezést, mivel ez a fajta hátfájdalom egyre többeket érint az Egyesült Államokban. Sokan egy idő után javulást tapasztalnak, ám az érintettek 15 százalékánál az alsó háttájéki fájdalom krónikussá válik, és így ők fizikailag is számos korlátozással kell szembe nézzenek.

A Pain Medicine című lapban közzétett vizsgálat során a betegek egy tíz alkalmas masszázs-terápián vettek részt klinikai körülmények között, hogy ezzel olyan körülményt idézzenek elő, amilyennel bármilyen beteg szembe találja magát, ha úgy dönt, hogy ilyen módon keres enyhülést fájdalmaira. A kutatók a kísérletben résztvevők karakterét is kielemezték, így megállapították, hogy a baby-boom generáció tagjai, illetve az idősebbek fogékonyabbak voltak a masszázsra, az elhízott betegek szintén jelentős javulást tapasztaltak, ám ez a javulás nem bizonyult náluk tartósnak, míg a fájdalomcsillapítót szedők körében a mozgáskorlátozottság mértéke enyhült, de kétszer kisebb mértékben tapasztaltak náluk orvosi szempontból jelentőségteljes javulást.

Munk hozzátette, hogy a masszázs-terápiát az egészségbiztosítók nem finanszírozzák, és sokan úgy állnak hozzá, hogy nem éri meg az árát, pedig a fenti kutatás azt bizonyítja, hogy egyes esetekben nagyon is sokat segíthet. A szakemberek még további vizsgálatokra készülnek annak érdekében, hogy kiderítsék, mennyire költséghatékony ez a gyógymód, illetve, mennyire eredményez hosszútávon is tartós javulást.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 07 10:00:00/