Mediterrán étrenddel és olíva olajjal védjük a szívünket!
Egy nemrégiben végzett kutatás kimutatta, hogy az olívaolajban gazdag mediterrán étrend felerősíti a jó koleszterin kedvező hatásait.
A kutatás során 296, átlagosan 66 éves embert, aki mind magas kockázati csoportba tartoztak a szívbetegség tekintetében, három csoportra osztottak, majd arra kérték őket, hogy három különféle étrend szerint táplálkozzanak egy éven át. Az egyik egy hagyományos mediterrán étrend volt, ami mellé napi négy evőkanálnyi olívaolajat is fogyasztottak, a másik szintén egy hagyományos mediterrán étrend volt, ám ezt naponta egy maréknyi dióval egészítették ki, míg a harmadik csoport, amely kontrollcsoportként működött, csupán egészségesen táplálkozott, vagyis a vörös hús, a feldolgozott élelmiszerek, a zsíros tejtermékek és az édességek mennyiségét csökkentették, de nem követték a mediterrán étrendet. Az első két csoportban egyaránt sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket fogyasztottak az alanyok, illetve egy kevés halat és baromfit is.

Az eredmények azt mutatták, hogy csak a kontroll csoportba tartozóknál csökkent a teljes, illetve a rossz (LDL) koleszterint szintje, a jó (HDL) koleszteriné pedig egyik csoportban sem emelkedett meg jelentős mértékben, azonban a mediterrán étrenden élőknél – és közülük is elsősorban azoknál, akik olíva olajat is fogyasztottak -, a jó koleszterin funkciói javultak, míg a kontrollcsoportnál ezek a funkciók inkább romlottak.

A Circulation című lapban közzétett kutatást vezető dr. Montserrat Fito, a barcelonai Hospital del Mar Orvosi Kutató Központjának munkatársa megjegyezte, a fentiek alapján bátran állítható, hogy az olíva olajban gazdag mediterrán étrend védelmet nyújt a szív- és érrendszer számára, méghozzá oly módon, hogy a szervezetben található jó koleszterineket megfelelő módon mozgósítja.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 14 12:00:00/