Még hatékonyabb az orvos diagnózisa, mint a gépé
Hiába léteznek ma már egyre hatékonyabb számítógépek, amelyek – a sakktól a zeneszerzésen át – számos területen jobban teljesítenek mint az ember, egyelőre még távol az az idő, amikor a gép „legyőzheti” az embert – tudjuk meg a Harvard friss kutatásából.

A JAMA Internal Medicine című szaklapban publikált anyag szerint az orvosok még mindig pontosabbak, mint a tüneteket ellenőrző és azonosító applikációk: konkrétan kétszer gyakrabban állítanak fel helyes diagnózist a szakemberek, mint a gépek.


Akárhogy is, ez az első kutatás, amely az ember által készített diagnosztikai eszközök és az ember teljesítményét hasonlítja össze.

Az elmúlt két évtizedben egyre több olyan számítógépes lista került forgalomba, amely segít a gyógyszerezés beállításában, és a fertőzést megelőző protokollok segítségével teszi biztonságosabbá a kezeléseket. Az utóbbi időben a gépi erő a diagnózis felállítására és a diagnosztikai hibák kiküszöbölésére is kiterjedt. Évente több százmillió ember használ különféle applikációkat, hogy akár otthon is megállapítsa, mi baja lehet.


A kutatás során 234 orvost kértek, hogy elemezzenek 45 klinikai esetet. Ezeknek mindegyike különböző súlyosságú volt, akadtak közöttük gyakori és egészen ritka betegségek is. Minden esetben egy diagnózis és két egyéb lehetséges diagnózis felállítását kérték a szakemberek. Minden eseten legalább 20 orvos dolgozott.

Biztató eredmény, hogy míg az orvosok 74 százalékban helyes diagnózist állítottak fel, a digitális platformok csupán 34 százalékban teljesítettek ilyen jól.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 16 12:00:00/