Még mindig túl sok a só a legtöbb bolti termékben
A brit egészségügyi szakemberek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a boltokban található termékekben ne legyen a megengedettnél több só, ám a legfrissebb vizsgálatok szerint a legtöbb áru nem felel meg ennek a kritériumnak.
Az egészségügyi ajánlás alapján egy felnőttnek napi 6 gramm sónál nem lenne szabad többet fogyasztania, a gyerekeknek pedig még ennél is kevesebb az ajánlott mennyiség. Ehhez képest az egyik forró csokoládéporban például 100 grammra 2,5 gramm só jutott, egy levesporban szintén a megengedett mennyiség másfélszeresét, egy füstölthalban pedig négyszeresét mérték.

Először 2006-ban állította fel a brit Egészségügyi Minisztérium az élelmiszerek sótartalmával kapcsolatos elvárásokra vonatkozó szabályokat, melyeket 2014-ben megerősítettek azzal, hogy 2017-re teljesíteni kell őket, ám ehhez képest számos termék még mindig nem felel meg a kritériumoknak.

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a sóbevitelt a táplálkozásunk során. A boltban válasszuk mindig azokat a termékeket, melyeknek alacsonyabb a sótartalma, különösen a készételeknél figyeljünk oda, mi áll a címkéken, ha pedig nassolni vágyunk, csipszek és kekszek helyett zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 23 17:00:00/