Mellkasi fájdalom: Egy új program segíthet megítélni, szükséges-e a betegek alaposabb kivizsgálása
Egy két éves követéses tanulmány megállapításai szerint, melyben stabil mellkasi fájdalommal orvoshoz forduló betegeket vizsgáltak, egy új fejlesztésű online program segítségével pontosan megjósolható, mely betegeknél utalhatnak a tünetek valódi szívpanaszra, és szükséges további vizsgálatok elvégzésre.
„Terheléses tesztek millióit hajtjuk végre évente az Egyesült Államokban, és ezek közül nagyon sokra nem is volna igazán szükség. Úgy gondoltuk, ha a betegekről meglévő információink segítségével valahogy meg tudnánk jósolni, mely páciensek mellkasi fájdalma jelez valódi szívproblémát a háttérben, sok pénzt spórolhatnánk meg az egészségügyi ellátásnak, a betegeknek pedig időt spórolhatnánk és megkímélhetnénk őket egy csomó felesleges aggodalomtól.” – vélekedett Dr. James Udelson, a Tufts University, Division of Cardiology vezetője, és egyben a tanulmány finanszírozója.

A több mint 10.000 analízisre kerülő betegadat olyan páciensekből lett kiválogatva, akik mellkasi fájdalommal jelentkeztek háziorvosuknál, és további, noninvazív vizsgálatra kórházba irányították őket. A kórházi vizsgálatok (terheléses teszt, koronária-CT) egyformán hatékonynak bizonyultak egy esetleges akut szívbetegség kiszűrésére, az eredmények viszont azt is megmutatták, hogy a tesztek mintegy 25%-a normálisnak bizonyult, tehát elvégzésükre nem is feltétlenül lett volna szükség.

Ezen felbuzdulván Udelson és kutatócsapata kifejlesztettek egy online programot, mely különböző változók összevetésével megjósolja, kiknek alacsony a kockázata akut szívbetegség kialakulására. Az alacsony rizikóra utaló változók a következők voltak: fiatal életkor, női nem, etnikai kisebbséghez tartozás, negatív kórtörténet magas vérnyomásra, cukorbetegségre és diszlipidémiára vonatkozóan, családi anamnézisben nem szereplő szívkoszorúér betegség, illetve nemdohányzó életforma.

Udelson szerint programjuk még természetesen tökéletesítésre és tesztelések sorozatára vár, de jövőben történő esetleges alkalmazása egy egyszerűbb és optimálisabb döntéshozatalhoz segíthetné hozzá a sürgősségi betegellátásban dolgozó orvosokat.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 15 12:00:00/