Melyik baktériumtól fázunk fel?
A felfázás komoly népbetegségnek számít, főleg nőknél. Érdemes hát odafigyelni a tüneteire! 

Tipikus népbetegség a húgyúti fertőzés, melyet főleg nők kapnak el. Az esetek 80%-ban pedig az E.Coli baktérium a felelős a felfázásért, mely a húgycsövön át utazik a hólyagig, ahol aztán fájdalmas fertőzéseket vált ki.


A húgyhójagfertőzés jellegzetes tünetei a vizelés közben érzett égő fájdalom és állandó vizelési inger. A visszatérő húgyúti fertőzések (köznapi nevén felfázás) fő okozója egy baktérium, amely a normál bélflórában is megtalálható. Az Escherichia coli azonban, ha belép a húgyutakba, ott a felszínre tapadva gyulladást okoz.


Timm Maier professzor a bázeli egyetem Biocentrumából és Beat Ernst professzor a Farmacentrumból, illetve Rudolf Glockshuber professzor az zürichi ETH Molekuláris Biológia és Biofizikai Intézetéből hozták létre azt a kutatócsapatot, amely most felfedezte, hogy a baktériumok a FimH fehérjét felhasználva képesek megkapaszkodni és előre haladni a húgyutakon a vizelet árammal szemben is.


A kórókozókról hosszú, hajszerű, apró horogban végződő függelékek lógnak le a FimH csúcsánál. Ez a fehérje - amelynek egy különleges tulajdonsága van - hozzátapad a cukor struktúrákhoz a sejt felszínén: annál erősebben kötődik a húgyutak felületi sejtjeihez, minél inkább le akarják őket onnan rángatni. Olyan nagy ellenállásra képesek, hogy a vizelés közben keletkező sodróerő sem mozdíthatja el őket, azaz a FimH megvédi a baktériumot a kiöblítéstől.


A húgyúti fertőzések második leggyakoribb oka az antibiotikumok helytelen használata. Az E. coli fertőzések megelőzésében és gyógyításában olyan új hatóanyagok lehetnek hatásosak, amelyek megakadályozzák, hogy a kórokozó a FimH segítségével megtapadjon a húgyutakban , ami az antibiotikumok használatát a legtöbbször szükségtelenné tenné.



Forrás: www.hazipatika.com - Foto: egészségtükör
2016 MÁR 10 11:19:10/