Mennyi a napi ideális sóbevitel?
A sóbevitel igen komoly egészségügyi probléma az Egyesült Államokban. Több tanulmány is ékesen bizonyítja, hogy a túl sok só számos betegség kockázatát növelheti: többek között pl. a szívbetegségek és a sztrók is ebbe a kategóriába tartozik, amelynek kapcsán a sóbevitel csökkentését szokták javasolni a szakemberek. De vajon mennyi só számít túl soknak?  

Az amerikai dietetikusok szövetsége szerint ideális esetben egy felnőtt legfeljebb napi 2300 milligramm sót fogyaszt, ami nagyjából egy teáskanálnyi sónak felel meg. Kiderült azonban, hogy az amerikai felnőttek és gyerekek 90 százaléka ennél a mennyiségnél jóval több sót vesz magához, a legtöbb felnőtt történetesen napi 3400 milligramm sót fogyaszt.


A Betegségellenőrzési- és Megelőzési Központ (CDC) igazgatója, Dr. Tom Frieden szerint ijesztő adatokról van szó, amelyek tükrében fontos újra felhívni a figyelmet arra, hogy a túlzott sófogyasztás ellen mindenképpen tenni kell.


Vannak szakemberek, akik szerint a napi 2300 grammos sóbevitel túlzottan is alacsony. A Cell Metabolism című szaklapban publikált kutatás szerint a sófogyasztás kimondottan kedvez a káros baktériumok elpusztításának, így segítségével elkerülhetők a különféle fertőzések.

Egy másik anyag szerint ezzel együtt is inkább káros a túlzott sóbevitel, mint hasznos: a magas sótartalmú étrend ugyanis májkárosodást okozhat a szív- és érrendszeri betegségek mellett, azonkívül a multiplex szklerózis kialakulásának esélyét is növelheti.


Egy másik tanulmány szerint a 2300 milligramm túl kevés, a 3400 milligramm viszont túl sok: szerintük az ideális napi sóbevitel 3000 milligramm. Egyelőre élénk eszmecsere folyik arról tudományos berkekben, hogy mi is legyen a napi ajánlott sóbevitel mennyisége.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 26 12:00:00/