Budapest, 2019. november 7., csütörtök (MTI) - A Semmelweis Egyetemnek (SE) mindig kiemelkedő szerepe volt nemcsak az oktatásban, a kutatásban és a gyógyításban, hanem történelmi pillanatokban is aktívan vett részt - mondta az intézmény rektora az egyetem megalapításának 250. évfordulóján tartott ünnepségen csütörtökön Budapesten.

 Merkely Béla a jubileum alkalmából tartott pohárköszöntőjében felidézte, hogy az 1848-as szabadságharcban a hallgatók és az orvosok fontos szerepet játszottak a sebesültek ellátásában vállalt; ezért az egyetem egy időre el is vesztette önállóságát, amit a kiegyezés után kapott csak vissza. Hozzátette: a két világháborúban is szervesen részt vett az intézmény az egészségügyi ellátásban, 1956-ban pedig a műegyetemista hallgatókkal közösen vettek részt a forradalom kirobbantásában és a későbbi harcokban a sebesültek ellátásában.
    A Semmelweis Egyetem története pontosan 250 évvel ezelőtt, 1769. november 7-én kezdődött, amikor Mária Terézia ellátta kézjegyével azt a dokumentumot, amivel elindult a magyar orvosképzés a Nagyszombati Egyetemen. Az egyetem először Budára, majd Pestre került, és ötven évvel ezelőtt vette fel Semmelweis Ignác orvos professzor nevét - idézte fel a rektor.
    A pohárköszöntő után felvágták az egyetem címerével, az alapítás dátumával és Mária Terézia aláírás-másolatával díszített tortát.

MTI

2019 NOV 08 10:12:00/