Mi volna, ha nem csak a fogorvos húzhatna fogat?v
Hagynánk-e, hogy olyan ember húzzon fogat, aki nem fogorvos? Nos, az USA-ban jelenleg több állam is tervezi, hogy az ún. fogászati terapeutáknak is engedélyt adjon arra, hogy egyes gyakori műveleteket elvégezzenek: ilyen például a fogtömés és a foghúzás is.
Míg a komplex folyamatokat továbbra is fogorvos végezné, a hétköznapi feladatokat olyan szakemberek kapnák, akik nem rendelkeznek orvosi végzettséggel. A fogászati terapeuták olyan emberek, akik általában az alacsony jövedelmű, kiszolgáltatott élethelyzetben lévő, többnyire fogyatékossággal élők körében végeznek különféle szolgáltatásokat a közintézményekben.

A fogorvosok jó ideje ellenzik, hogy ez a fajta alacsonyabb képzettséget igénylő munkakör foghúzásra és fogtömésre jogosítson, mivel úgy vélik, hogy így komoly kockázatokkal kell szembenézniük a pácienseknek.

Minnesota az első állam, ahol 2009 óta a fogászati terapeuták fogat húzhatnak és tömhetnek, míg az ennél komplexebb műveletek esetén fogorvosi beavatkozásra van szükség.

Christy Jo Fogarty például arról számolt be a Daily Mailnek, hogy fogászati terapeutaként ő rendszeresen húz és töm fogat, valamint az ideiglenes koronákat is ő helyezi fel. Fogarty rendszeresen dolgozik iskolákban is úgy, hogy nincs fogorvos jelen.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 24 09:00:00/