Minimális napi aktivitás is növelheti a vastagbél daganatosok túlélését
Mindennap fél óra mérsékelt aktivitás is gyógyír lehet előrehaladott vastagbéldaganat esetén – derül ki egy ún. előzetes kutatásból, melynek az eredményeit a kutatás vezetője, Dr. Brendan Guercio az éves Gastroitestinal Cancers Symposium rendezvényen mutatta be.
A kutatók több mint 1200 vastagbél daganatos beteg adatait vizsgálták, és az eredmények szerint 19%-kal alacsonyabb volt a korai halálozás aránya azok között, akik naponta legalább 30 percet mozogtak. A heti 5 vagy több órás mérsékelt aktivitás ezt a jótékony hatást már 25%-ra emelte. A mérsékelt aktivitások közé tartozik egy könnyed séta, illetve a ház körüli tevékenységek is, így a takarítás és a kerti munka.

A mozgás kedvező hatása már korábbi kutatásokban is bebizonyosodott. „Ez a kutatás annyival nyújt többet, hogy az előrehaladott betegeknél is vizsgálta a mozgás kedvező hatását” – nyilatkozta Dr. Andrew Chan, a bostoni Harvard Medical School docense. „Még ebben a mintában is egyértelműen kimutatható a mozgás jótékony hatása” – nyilatkozta Chan, aki nem vett részt a kutatásban.

A kedvező eredmény még más faktorok, így az életkor, testsúly, általános egészség, kísérőbetegségek és a daganat típusának figyelembe vételével is fennállt. „Számos kutatás szolgáltat bizonyítékot arra, hogy jobb prognózissal rendelkeznek azok a daganatos betegek, akik mozognak” – magyarázta Chan.

„A mozgás semmi szín alatt nem helyettesítheti a kemoterápiát, a betegek mégis számos kedvező hatást tapasztalhatnak meg már napi 30 perc mozgástól is” – magyarázta Guercio.

A kutatás során felmérték a betegek fizikai aktivitását a kemoterápia kezdetekor, majd ezután heti rendszerességgel meghatározták a fizikai aktivitás szintjét egy tudományos mértékegység, a metabolikus ekvivalens (MET) segítségével, mely a test által felhasznált energia mennyiségét fejez ki.

Miért nem kecsegtet az erőteljesebb mozgás hasonló eredményekkel? „Nehéz megérteni” – magyarázta Chan. „Nincs egyértelmű magyarázat arra, hogy intenzívebb mozgás esetén miért különböznek az eredmények. Más kutatások során ezt nem tapasztalták.”

Guercio és munkatársai egyetértenek abban, hogy további kutatásokra van szükség a jelenség pontos megértésére. A kutatást az U.S. National Institutes of Health támogatta.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 24 16:00:00/