Minimálisan invazív, hármas hatású tapasszal a vastag- és végbéldaganatok ellen
A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) által kiadott tanulmány egy olyan tapaszt mutat be, amely hármas kombinációban gyógyszeres, genetikai és fény alapú terápiát képes végrehajtani a vastag- és végbéldaganatok ellen.

A vastag- és végbéldaganatok (kolorektális rák) a vastag- illetve a végbél belső falán kialakuló kinövés vagy tumor, úgynevezett polip formájában jelentkeznek, amelyek évek elteltével rákos daganattá változhatnak. Nem mindegyik polip lesz azonban rákos daganat.


Körülbelül 10-15 év telik el addig, amíg a rendellenes sejtek vastag- és végbéldaganattá fejlődnek. Rendszeres szűrővizsgálattal a polipokat még az előtt el lehet távolítani, hogy azok rákos daganattá változnának. Bár a kezelés típusa vastag- és végbéldaganatok esetében nagymértékben függ a rák stádiumától, a kezelési lehetőségek többnyire a műtét, a kemoterápia és a sugárterápia. A műtét során időnként előfordul, hogy nem a teljes daganatot távolítják el, ami a rák kiújulásához vezethet, valamint megnövelheti a rák átterjedésének kockázatát más szervekre. A daganatok az esetek 50 százalékában kiújulnak.


Nature Materials című szaklapban megjelent tanulmányban a szerzők elmagyarázzák, hogyan képes a hármas kombinált tapasz a kezeléseket alkalmazni a daganat helyszínén műtét előtt vagy után. Natalie Artzi, a kutatás vezetője elmondta, hogy a tapasz három kezelés ötvözetét szabadítja fel a tumor helyén, ami megnövelheti a terápia hatékonyságát. A hidrogél tapasz a műtét után a daganat helyén kezeli a megmaradt rákos sejteket, hogy megelőzze a rák kiújulását és átterjedését. A közel infravörös sugárzás hatására a tapaszban lévő arany nanorudak felhevülnek, és elpusztítják a tumort. Ezután egy kemoterápiás gyógyszer szabadul fel, és célba veszi a daganatot és a környező sejteket. Azok az arany nanogömbök, amelyek a közel infravörös sugárzás hatására nem hevülnek fel, RNS-terápiát, vagyis génterápiát hajtanak végre, amely a vastag- és végbéldaganatok kifejlődésében fontos szerepet játszó egyik onkogént nyomja el, a kezelés harmadik és egyben utolsó vonalát képviselve. Az onkogének olyan gének, amelyek hatására az egészséges sejtek daganatos sejtekké alakulnak át.


A kutatók úgy tervezik, hogy a tapaszt a daganat eltávolítását követően a vastag- és végbél belső falára lehet majd helyezni, hogy ezzel védekezzenek a megmaradt rákos sejtek és a daganat kiújulása ellen a tumor helyén.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 05 09:00:00/